Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sexuoložka k případu Anička: Policie dělá chyby, podceňuje devianty

Autor: jos, gamk - 
4. listopadu 2010
12:57

Sexuoložka Želmíra Herrová (58), která se specializuje na případy nejtěžších sexuálních deviací, otevřeně kritizuje práci policistů. "Dostanou oznámení, že někde se pochybuje nebezpečný člověk a nic nedělají," tvrdí zkušená lékařka, která je přesvědčena, že za zmizením Aničky Janatkové (9) stojí sexuální deviant. Herrová poskytla serveru Blesk.cz rozhovor, který byl doplněn pasážemi z magazínu Reflex.

Případ zmizelé Aničky Janatkové, která se 13. října nevrátila domů ze školy, poutá pozornost celé společnosti. Jednou z vyšetřovacích verzí je i ta, že ji unesl a zneužil deviant. "Je samozřejmě možné, že ji někdo unesl třeba pro peníze, já tomu ale nevěřím. Podle mě vše nasvědčuje tomu, že se stala obětí sexuálního devianta," říká Herrová, která si myslí, že policie podceňuje nebezpečí, které jedinci se sexuální odchylkou představují.

Měl penis venku, policisty to nezajímalo

Herrové zejména vadí, že policie podceňuje drobnosti a důležité věci považuje za prkotiny. Neřešené drobné přestupky pak mohou přerůst do tragédie brutálních rozměrů.

"Dostali jsme třeba hlášení, že na jisté místo chodí muž, který obtěžuje děti. Když tam policisté přišli, našli ho s otevřeným poklopcem. Řekl jim, že tam čeká na kamaráda. Proč měl penis venku, nevysvětlil. Policisty to ale přesto uklidnilo a odešli. Nic s tím nedělali. Pak se shodou okolností dostal k nám do léčebny. Zjistilo se, že je vysoce nebezpečný. V minulosti třeba souložil s děvčátkem a dusil ho," kritizuje Herrová jednání policie.

Herrová si myslí, že páky, jak nebezpečné devianty "zkrotit", policie má. Chybí k tomu ale vůle. "Možnosti, jak útokům deviantů předcházet, policie má. Já si ale myslím, že chybí chuť řešit tyto problémy pořádně. Když se narazí na člověka, který se chová podezřele, měl by jít před znalce. Pak se mnohdy odhalí věci, o kterých do té chvíle neměl nikdo tušení. Zanedbávají se drobnosti. Zásadní problém vidím v policejním vyšetřovaní. Důležité věci jim připadají jako prkotiny. Postupně se ale chování deviantů zhoršuje. Z menších věcí si troufají na větší. Nakonec třeba zlikvidují svou oběť, jako se to stalo třeba u případu Jakuba Šimánka," připomíná Herrová jeden z nejtragičtějších případů.

V souvislosti s pohřešovanou Aničkou se jí hlavou honí, co se mělo udělat jinak a co by se mělo dělat příště. "Já léčím devianty a případ Aničky mi prostě nemůže být lhostejný. Říkám si: Co když jí třeba něco udělal nějaký můj pacient, co když se tomu mohlo zabránit," popsala Herrová, jak moc jí případ zmizelé dívky trápí.

Náhodný útok devianta

Sama se přiklání k verzi, že šlo o náhodný útok nemocného člověka. Anička byla ve špatnou chvíli na špatném místě. "Člověk, kterého žene sexuální pud, nejedná promyšleně. Je možné, že si dívky všimnul dřív, ale útok na ni byl záležitostí momentální pohnutky. Zaujmout, dotknout se, ulovit. Tak nějak přistupuje deviant ke svému objektu. Oni vnímají realitu jinak než ostatní. U vyhlédnuté ženy například nerozeznají signály vábení a signály cudnosti," popisuje sexuoložka jednání psychopata.

Proč se zpotil? Ví se to?

O Otakarovi T. (41), který byl v souvislosti se zmizením Aničky obviněn, si Herrová iluze rozhodně nedělá. Dlouholetá praxe jí naznačuje, že pokud se na Aniččině batohu našel jeho pot, nebude to náhodné. "Nechci pokládat naivní otázky, ale ptali se ho policisté pořádně, proč byl zpocený? Co bylo tím podnětem, že se zpotil? Byly to vnitřní pohnutky? Nebo vnější? Musí se primárně zjistit, co se mu v tu chvíli promítalo v hlavě," říká lékařka, která má s prací policie řadu negativních zkušeností a nebojí se jejich postupy otevřeně kritizovat.

Informace o deviantech musí jít do médií

Ne všichni devianti svou úchylku tají. Mnozí si svou nemoc uvědomují. Chtějí se léčit dřív, než svému pudu podlehnou. Nepomohou-li léky, přichází na řadu kastrace. "Zrovna teď jsem v kontaktu s dvěma devianty z Anglie, chtějí přijet do ČR, abychom jim tu provedli kastraci. Naráží to na různé předpisy, ale je důležité si uvědomit, že chtějí pomoc. O deviacích se musí otevřeně mluvit, média i policie o tom musí informovat. Je to důležité pro společnost, i pro devianty, aby si uvědomili, že jejich sexualita není v pořádku a je s tím třeba něco dělat, než bude pozdě," má jasno Herrová.

ŽELMÍRA HERROVÁ: Přední česká sexuoložka a deviantoložka. Léčbou deviací se zabývá déle než deset let. Zajímá se o evoluční psychologii s důrazem na hledání způsobu, jak se vyrovnat se sexuálním zaměřením a nikomu neublížit. Je primářkou sexuologického oddělení Psychiatrické léčebny Havlíčkův Brod. Pavilon 11, oddělení doktorky Herrové, zahrnuje 26 lůžek, má diagnostickou a léčebnou část. Pacient se tu naučí rozpoznat svoji deviantní sexualitu a učí se, jak s ní žít v mezích zákona. V krajních případech a výhradně se souhlasem pacienta zahrnuje sexuologická terapie i kastraci. (Reflex)

Shelby16 ( 7. listopadu 2010 21:08 )

Tohle je fakt zajímavý, taková spekulace mě ani nenapadla ! Jenže je tu jeden háček, vykrást vilu nějakých majetných nemůže nějaký amatér (či amatéři), co vykrádá chatky, majetní lidé mají v domech spousta složitých elektronických zabezpečovacích systémů. To by musel být profík, který Janatkovi znal a ví, jak na složité systémy a toho Otu by využil jen jako pomocníka.

hitovka ( 5. listopadu 2010 23:45 )

Z tebe si tady nikdo nesedne, blbeč.u. Na co si tu hraješ. Ty si tak můžeš hledat v řiti hov.o.

iii99 ( 5. listopadu 2010 14:42 )

co je tohle za absurdní diskuzi..O Aničce se diskutovallo jen chvíli..pak to zklouzlo někam úplně jinam..spáíš k souboji ega části účastnáíků..No lidi to opravdu neni moc hodnotný povídání..Myslim, že lékařka rozhodně není úchylná (jak tu má někdo předsukdy), ale profesionálka, která ví o čem mluví. Když se nad tím vším člověk zamyslí, není už moc prostor na spekulace a myslim, že je její verze je dost pravděpodobná a přístup policie asi nebude ideální..

3dots ( 5. listopadu 2010 14:15 )

cert Mluvíš mi z duše

3dots ( 5. listopadu 2010 14:14 )

Sheilo, chtělo by to neprve pořádně číst. Cituji "Dostali jsme třeba hlášení, že na jisté místo chodí muž, který obtěžuje děti. Když tam policisté přišli, našli ho s otevřeným poklopcem." ... Trošinku jste pominula úvodní větu, která je ovšem zásadní, takže vaše slohová práce na téma močení je sice hezká, ale trochu mimo. Nejhezčí je váš příspěvek č.2 "čůrá můj přítel, čůrám i já..." - příště nám sem dejte esej o vašem partnerském pissingu

Zobrazit celou diskusi