Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hledali jsme Aničku a nejsme žádní pejskaři, tvrdí slovenští kynologové

Autor: ap, koj - 
5. listopadu 2010
15:57

Pátrání po malé Aničce začíná vyvolávat dohady i nad postupem samotného vyšetřování. Jednou z otázek je i nasazení slovenských nevládních kynologů. Ti ale naprosto odmítají, že by je bylo možné označit za nějaké obyčejné amatéry. Pro Blesk.cz uvedli místa, kde všude i s nasazením vlastního života zasahovali. Když je česká policie požádala o pomoc při pátrání po malé dívence, neváhali ani vteřinu. "Při nešťastných událostech nehrají hranice roli," uvedl jejich velitel Alexander Berek.

Celkem čtyři dny pátrali po ztracené Aničce i nevládní kynologové ze Slovenska. Přijeli na výzvu české policie a své služby poskytovali zcela bezplatně. Tak jako vždy. Přesto se v českých médiích i na Blesku.cz objevily pochybnosti, zda právě jejich povolání bylo ze strany policie správným krokem. Veškeré pochybnosti nad svými schopnostmi, ale sami kynologové rázně odmítají a na desítkách příkladů ukazují, že jsou naprostými profesionály.

Aničku hledali čtyři dny

Přijeli okamžitě poté, co je česká strana požádala o pomoc. V pražské Troji zasahovali dvakrát. Celkem v terénu strávili čtyři dny. Sebou si přivezli i své dva speciálně cvičené psy.

"Jsou to dva němečtí ovčáci, kteří mají za sebou stovky akcí na Slovensku i v zahraničí," uvedl pro Blesk.cz Alexander Berek, který slovenským kynologům velí a pátráni po Aničce se osobně účastnil. S Čechy přitom spolupracuje často. Například posledního cvičení psů na vyhledávaní lidí ve vodě se účastnili poblíž Nového Jičína.

Počet zachráněných už ani nepočítáme

Rázně přitom odmítají veškeré pochybnostmi nad svou profesionalitou. "Já sám v tomto oboru pracuji 39 let a mám za sebou stovky misí. Mnohé z nich ve spolupráci s Interpolem," ohrazuje se Alexander Berek proti tomu, aby byl nazýván nějakým pejskařem.

"Za tu dobu už člověk přestane počítat počet lidí, které se mu a jeho psům podařilo zachránit," doplňuje šéf kynologů. Ti zasahovali i při nedávné toxické katastrofě v maďarském Kolontári. Kvůli toxickému zamoření nemohli použít psy. Přesto si je maďarská vláda vyžádala. Za jejich zásah dokonce obdrželi vyznamenání od slovenského ministerstva zahraničí.

Těla můžeme hledat i my

Slovenští nevládní kynologové se ostře ohrazují i proti tvrzení, že nemají právo cvičit psy na hledání mrtvých těl. Podle jejich soudu je to vnitřní záležitostí každé organizace. "U policie toto upravuje zákon, civilní záchranářské složky to ale každá může řešit samostatně," uvedl Alexander Berek.

"Jednou z forem jak psy vycvičit na hledání mrtvých těl, je používání chemických látek. Výborně se osvědčují například tablety a spreje, které napodobují mrtvolný zápach. Desítky těl, které jsme po celém světě nalezli a umožnili pozůstalým důstojný pohřeb je dokladem toho, že tato metoda funguje," odmítl poslední výtku Berek.

Proč nenasadila policie víc psů?

Slovenští kynologové vyvrátili pochybnosti nad tím, že by nebyli zkušenými profesionály. Nezištně zasahují na místech, kde jde často o život. I v případě ztracené Aničky udělali vše co bylo v jejich silách. Pochvalují si i práci české policie, která je podle nich naprosto profesionální.

Přesto zůstává jedna otázka. Podle Veroniky Zemanové, psovodky kterou si najala rodina ztracené Aničky by bylo potřeba k prohledání celé oblasti kolem třicítky psů. Tolika psy české záchranné složky disponují. Proč nebyli všichni nasazeni? Tuto otázku snad policie zodpoví po nalezení malé Aničky a po přerušení informačního embarga.


.



hoffmann ( 6. listopadu 2010 11:31 )

Psovodi ze slovenska povolali proto,že mají velmi dobré výsledky co se týká hledání mrtvých osob.Zřejmě tam ANIČKA není to každý musí již pochopit.

dano ( 6. listopadu 2010 10:05 )

Môj názor je, že bolo potrebné využiť všetkých kvalifikovaných psov v čo najkratšom čase. Stratilo sa zbytočne veľa času. A články v Blesku ? Aj u nás v našich bulvároch robí (píše a opisuje) veľa idiotov.

dano ( 6. listopadu 2010 09:58 )

sabartnok ( 6. listopadu 2010 09:04 )

s těmy psi podle vzoru ímy emy amy my na koncy vždi tvrdé i

sabartnok ( 6. listopadu 2010 09:01 )

Veroniko,

Zobrazit celou diskusi