Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Byl mu za svědka, na pohřeb mu nepůjde: Zeman se s Grossem nerozloučí

Autor: simao, ČTK - 
21. dubna 2015
15:58

Na pohřeb Stanislava Grosse (†45) se ve středu chystají rodina, blízcí, ale i politici. Takřka jistá je účast premiéra Sobotky, dorazit by měli i ministři Chovanec či Zaorálek. Prezident Zeman naopak na Vyšehradě bude chybět. Otazník visí nad účastí Grossova otce Stanislava staršího (72), který údajně trpí stejnou nemocí jako zesnulý expremiér.

Stanislav Gross zemřel minulý týden po těžké nemoci. Ve středu se s ním na Vyšehrad přijde rozloučit řada politiků, dřívějších kolegů a přátel. Jeho památku uctí ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) i několik ministrů.

V bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě se s Grossem může veřejnost rozloučit v době od 08:30 do 10:00 hodin. Premiér Sobotka, který Grosse považuje za výraznou postavu celostátní politiky, se přijde pravděpodobně rozloučit hned z rána, ještě před pravidelným zasedáním kabinetu. „Já tam půjdu, protože Stanislav Gross byl předsedou sociální demokracie, byl dlouhé roky její viditelnou tváří, ministrem vnitra, předsedou vlády. A já si myslím, že je namístě takovým způsobem jeho památku uctít,“ řekl již dříve novinářům.

Ze sociálních demokratů, které Gross vedl v letech 2004 až 2005, mají na Vyšehrad dorazit i ministr vnitra Milan Chovanec, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo členové nejužšího stranického vedení Martin Starec a Lenka Teska Arnoštová.

Rodinný pohřeb pak začne v 11:00 hodin. Chybět nebudou Grossova manželka Šárka a patrně ani dcery Natálie a Denisa. Nejasná je zatím účast Stanislava Grosse staršího. „Pokud vím, tak pan Gross je zdravý. Dorazí i na pohřeb,“ sdělila však Blesk.cz Šárka Grossová.

Video Rodiče odebrané Michalky: Nechtěli ji ani na 2 hodiny! A zmizí důkazy o otravě Grosse? - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman nedorazí

Na veřejné rozloučení se Stanislavem Grossem dále dorazí také někdejší ministr zahraničí Jan Kavan, který byl s Grossem ve vládě Miloše Zemana. Současný prezident památku Grosse, s nímž neměl poslední léta právě dobré vztahy, na Vyšehrad uctít nepůjde. „Účast se neplánuje,“ sdělil ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Ze zástupců parlamentních stran přijde třeba generální sekretář TOP 09 Pavel Severa. Většina ostatních velkých stran nechává účast na individuálním rozhodnutí svých členů.

Stanislav Gross minulý týden podlehl zřejmě amyotrofické laterální skleróze (ALS), při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby. Politikovi, který byl dosud nejmladším premiérem Česka, bylo 45 let.  

Na Blesk.cz budeme sledovat průběh ceremonie v textovém on-line přenosu. Z místa posledního rozloučení přineseme také řadu videorozhovorů.

Video Vše o smrti Stanislava Grosse! Poslední rozhovor, reakce politiků a láska k dcerám - Blesk TV
Video se připravuje ...

honzina ( 22. dubna 2015 06:48 )

Zeman je nevychovanej hucul. Nejdřív to byl jeho korunní princ a teď mu nepůjde ani na pohřeb jo!!!!! Netrpí zase virózou, hovado z Vysočiny????? Nebo mu to Pasáček - jeho osobní řiťolezec - nedoporučuje!!!!

kukuku ( 21. dubna 2015 23:13 )

Nemá čas, protože ho otravuje spousta hňupů.

ingmarie ( 21. dubna 2015 22:53 )

Zeman Hledá s Ovčáčkem ten Peroutkův článek. Nemá čas chodit po pohřbech . !

jity ( 21. dubna 2015 21:38 )

Tak to určitě nepůjde, to máš pravdu.

majojo ( 21. dubna 2015 21:19 )

A proč by Zeman chodil? Gross mu na funus taky nepůjde.

Zobrazit celou diskusi