Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Grosse pohřbí ve středu. Rozloučit se s ním může i veřejnost

Autor: ČTK, lm - 
18. dubna 2015
09:05

Stanislav Gross (†45) bude pohřben v rodinném kruhu a za účasti přátel. Poslední rozloučení s expremiérem pro veřejnost je naplánováno na středu 22. dubna dopoledne v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Grosse poté rodina pohřbí bez státních poct.

„Poslední rozloučení se Stanislavem Grossem se uskuteční 22. dubna v bazilice sv. Petra a Pavla v Praze na Vyšehradě. Od 8.30 do 10.00 bude moci památku bývalého ministerského předsedy uctít veřejnost. V 11 hodin pak začne pohřeb, kterého se zúčastní pouze expremiérovi příbuzní a přátelé,“ stojí v prohlášení, které zaslala rodina expremiéra serveru Lidovky.cz

Stanislav Gross zemřel po těžké nemoci v noci na čtvrtek. V poslední době se kvůli amyotrofické laterální skleróze, při níž nemocní postupně ztrácejí buňky ovládající svalové pohyby, neobjevoval na veřejnosti. Jeho zdravotní stav se výrazně zhoršoval.

Politici bez ohledu na stranickou příslušnost vyjádřili upřímnou soustrast rodině a lítost nad tím, že zemřel mladý člověk a otec dvou dcer. Upřímnou soustrast Grossově rodině mimo jiných vyjádřil prezident a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman, který mu byl v roce 1996 za svědka na svatbě. Někteří Grossovi spolustraníci navrhovali pro Grosse smuteční akt se státními poctami. Rodina se ale nakonec rozhodla jinak.

Nejmladší premiér

Gross byl od roku 1992 poslancem, o osm let později ministrem vnitra a ve svých 34 letech se stal premiérem. V čele vlády ale vydržel jen osm měsíců, pak se stáhl z politiky. Až v dubnu 2014 se v pořadu České televize Gross omluvil lidem, kteří mu tehdy důvěřovali, a on je zklamal. Tehdy také řekl, že kdyby měl před lety odvahu říct, že si byt na pražském Barrandově koupil z poslaneckých náhrad, nezamotal by se do polopravd a lží.

Gross se do povědomí veřejnosti zapsal ještě tím, že vydělal desítky milionů korun díky obchodu s akciemi společnosti Moravia Energo. Expremiér dva roky po odchodu ze Strakovy akademie podíly nakoupil za 20 milionů korun, po pouhém půlroce je prodal více než pětkrát dráž.

Video Vše o smrti Stanislava Grosse! Poslední rozhovor, reakce politiků a láska k dcerám - Blesk TV
Video se připravuje ...

oltec ( 18. dubna 2015 20:42 )

i ty se dočkáš

pjotri ( 18. dubna 2015 20:20 )

pryyyy mu nekdo pujcil. pro mne je dulezity, ze se to dostalo na svet az dnes, cimz to vubec nemusi byt pravda.. a ZA CO by nekdo pujcil taovy prachy BEJVALYMU premierovi, kterej mu to uz nemohl oplatit? nejspis nekomu nejak vznamne pomohl, kdyz byl jeste ve funkci. ale joooo, puvod tech penz je taaaak kristalove cistej, ze ani kristal neni kristalovejsi... to uz tu bylo.

zuzka1979 ( 18. dubna 2015 19:55 )

...aby sa toto nestalo i tebe na tvojom pohrebe...

zuzka1979 ( 18. dubna 2015 19:42 )

vrsrvrsr, janina77777 i ostatní vám podobní: no vy ste teda charaktery... ani pred majestátom smrti nemáte úctu. nerobte to jeho rodine ešte ťažším... poprosím o trochu ľudskosti a rešpektu.

janina7777 ( 18. dubna 2015 17:26 )

 Lhal kradl a státní pocty výsměch

Zobrazit celou diskusi