Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel expremiér Stanislav Gross: Klaus a politici kondolují

Autor: red - 
16. dubna 2015
15:39

Zemřel expremiér Stanislav Gross (†45). Podlehl amyotrofické laterální skleróze (ALS), která ho uvěznila v jeho vlastním těle. V poslední době se již ani neobjevoval na veřejnosti. Pro Grosse truchlí jeho manželka Šárka i dcery Natálka a Denisa.

++ Gross zemřel po těžké nemoci patrně ve svém domě. Bylo mu 45 let.

++ Manželka Šárka Grossová napsala: Standu si k sobě povolal Bůh

++ Gross byl nejmladším českým premiérem, odstoupil v roce 2005 po kauze kolem svého majetku

++ V pořadu Expremiéři se omluvil.

++ ČSSD prý uvažovala, že Grossovi přichystá stranický pohřeb

++ Vdova po Grossovi Šárka však odpoledne vydala jménem rodiny prohlášení, že pohřeb bude v rodinném kruhu

Klaus vzpomíná na Stanislava Grosse:

Smrt tak mladého člověka, jakým byl Stanislav Gross, je vždy tragédií. Cítím v této chvíli s jeho rodinou, s manželkou a dětmi.

Nezaslouží si zjednodušená a zploštělá hodnocení. Byl nejmladším českým premiérem. Je také jediným z dvanácti premiérů novodobé České republiky, který zemřel. Když jsem ho jako prezident republiky do této funkce jmenoval, věděl jsem, že je to předčasné, a chci dnes veřejně sdělit, že on to věděl také.

Nikdy jsem se nesnížil k laciným a povrchním útokům na jeho osobu. Byl to mnohem složitější člověk i politik, než jaký je obraz, který se o něm v médiích dochoval. V mnoha ohledech o sobě pochyboval – a to je vždy znakem hlubší osobnosti.

Zemřel vlastně dvakrát: poprvé politicky, podruhé jej dostihla nevyléčitelná nemoc. Nejsem lékař, ale intuitivně cítím, že jeho předčasná lidská smrt s tou stejně předčasnou smrtí politickou může mít přímou souvislost.

Stanislav Gross byl nadaný politik, jehož potkalo několik překážek, které nebylo v jeho silách překonat. Jeho v mnoha směrech tragického osudu je mi líto.

Zdeněk Škromach

Ač sluníčkové ráno, tak smutek na duši. Zpráva o smrti Standy Grosse mě nemile zaskočila. Zažil jsem s ním mnoho let v dobrém i ve zlém. Vždy držel slovo a hodně se věnoval své rodině. Život není spravedlivý. Měl jsem toho kluka svým způsobem rád. Věřím, že najde klid v tom politickém nebi. Budeš nám, Stando, chybět. A tak mi dovolte vyjádřit upřímnou soustrast celé jeho rodině a všem jeho blízkým v tomto nelehkém období.

Miroslav Kalousek

Zemřel bývalý předseda vlády ČR a předseda ČSSD Stanislav Gross. Je velká škoda každého mladého života. Pomodleme se, ať je mu země lehká a ať ho Pán přijme.

Bohuslav Sobotka

Stanislav Gross byl před 25 lety u obnovení české sociální demokracie a zakládal i sociálnědemokratickou mládežnickou organizaci MSD. Patnáct let byl výraznou postavou celostátní politiky jako předseda poslaneckého klubu ČSSD, ministr vnitra a nakonec předseda vlády. Je mi líto, že zemřel v pouhých 45 letech a po tak těžké nemoci. Chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho manželce, dětem a rodině, pro něž je dnešek nesmírně smutným a těžkým dnem. Budu teď hodně myslet na všechno, co jsme se Stanislavem Grossem v sociální demokracii prožili a také na naše poslední setkání, které se odehrálo před několika týdny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině