Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Grossova zákeřná nemoc: Začalo to problémy s pravou rukou...

Autor: ljš - 
16. dubna 2015
11:47

Býval energický a sportovně založený, zákeřná nemoc ho ale uzavřela v jeho těle a nakonec ho připravila o život. Expremiér Stanislav Gross jí bohužel podlehl velmi rychle, nedožil se ani průměrné doby, kterou lékaři pacientům s amyotrofickou laterální sklerózou předpovídají.

Ještě před sedmi lety běhal zpocený po hřišti a nadšeně spolu s ostatními slavnými osobnostmi hrál fotbal. Nikdo tehdy netušil, že mu zbývá už jen pár let života.

První náznaky toho, že se zdravím Stanislava Grosse není něco v pořádku, se objevily v lednu roku 2014. Z fotografií Blesku, které ho zachycovaly, jak kráčí do své advokátní kanceláře na pražském Smíchově, bylo patrné, že má problémy s pravou rukou. Zdálo se, že je zcela nehybná, protože s ní expremiér nedokázal ani zazvonit.

Krutou diagnózu se ale pravděpodobně dozvěděl už o několik měsíců dříve. V dokumentu studentů FAMU Expremiéři, který se točil v létě roku 2013, sice ještě problém s rukou neměl, ale byl už výrazně pohublý a především se pro mnohé překvapivě odhodlal k pokání, omluvil se lidem, které zklamal, a řekl, že přijal Boha. Vedlo ho k tomu zřejmě právě vědomí blížící se smrti.

Jeho stav se horšil velmi rychle. V březnu už nosil bezvládnou ruku připoutanou k tělu, ale ještě dokázal řídit auto. Když ho však manželka za pár týdnů dovezla na muzikálovou premiéru dcery Natálky, nedokázal jí už ani zatleskat. Přesto ale zářil štěstím, zřejmě věděl, že mnoho takových představení už neuvidí. Brzy pak přišel i o vládu nad druhou rukou.

Dlouho se však spekulovalo o tom, že expremiérovy problémy souvisí s páteří, nebo je za nimi rakovina. V létě, když svět paradoxně zaplavila videa s „kyblíkovou výzvou“, které se zúčastnily i Grossovy dcery, Blesk odhalil, že expremiér trpí právě amyotrofickou laterální sklerózou, na kterou se výzva snažila upozornit. 

V září pak nemoc pokročila natolik, že už bývalý politik nedokázal bez pomoci vyjít schody a nemohl ani přijít na premiéru Fantoma opery, na kterou se prý velmi těšil.

Do divadla se pak naposledy dostal v prosinci loňského roku, to už chodit nedokázal. „Chudáka ho do hlediště nesli na židli,“ řekl tehdy Blesku zdroj z divadla. Přesto byl ale Gross šťastný, že může své dcery na jevišti vidět.

V posledních měsících pak odmítal i veškeré návštěvy. Jediným, koho přijal, byl současný premiér Bohuslav Sobotka. Podle dostupných informací nedokázal Gross v posledních týdnech ani mluvit. Naděje rodiny se upínala k experimentální léčbě kmenovými buňkami. Ta ale na zákeřnou nemoc nezabrala, stejně jako lék Rilutek, který má její průběh alespoň zpomalit.

Přestože se přesně neví, kdy nemoc udeřila, je jasné, že měla v Grossově případě bohužel velmi rychlý průběh. „Průměrná doba přežívání pacientů s ALS je tři až pět let, ale není výjimkou přežití i 5, 10 a více let. Smrt nastává zpravidla v důsledku respiračního selhání,“ řekl Blesk.cz neurolog Jiří Neumann. Gross s ní bojoval zřejmě přibližně jen dva roky...

Video Politické stíny Grosse: Nikdy se nepřiznal, ale před smrtí hledal odpuštění - David Vaníček, Vera Renovica
Video se připravuje ...