Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ištvánku, kamaráde, stíhání rebelů z ODS zrušili! Nagyové jde po krku dál

Vrchní státní zástupce může dál stíhat Janu Nagyovou. V případě exposlanců z ODS však bylo stíhání zrušeno
Vrchní státní zástupce může dál stíhat Janu Nagyovou. V případě exposlanců z ODS však bylo stíhání zrušeno  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
26. července 2013
12:31

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl o stížnostech aktérů v kauze Nagyová - a vysvětlil, proč definitivně zrušil stíhání tří exposlanců ODS. Stíhání Jany Nagyové, státního úředníka Bočka a pracovníků vojenské rozvědky však pokračuje. A vyšetřující vrchní zástupce Ištvan čelí blamáži. Co se teď bude dít v kauze Nagyová dál?

Dnešní brífink nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana přinesl další posun v kauze Nagyová. Potvrdilo se, že trojice exposlanců z ODS Tluchoř, Šnajdr a Fuksa je definitivně zbavena trestního stíhání a jejich případ se vrací do rukou vyšetřovatele.

Bývalí rebelové z ODS přitom čelili obvinění, že zneužili svých poslaneckých funkcí a nechali se zkorumpovat - své poslanecké mandáty totiž vyměnili za výnosné trafiky. Jenže podle rozhodnutí Nejvyššího soudu se na tohle jejich počínání vztahuje poslanecká imunita, protože tak jednali na půdě Sněmovny.

"Rozhodnutí Nejvyššího soudu je pro mě překvapivé a nepředvídatelné. Rozhodně se s ním neztotožňuji," uvedl státní zástupce Zeman, ale nezbývalo mu prý nic jiného, než s ohledem na rozhodnutí soudu a námitky aktérů zastavit trestní stíhání. "Usnesení o zahájení trestního stíhání ve vztahu k pánů Tluchoře, Šnajdra a Fuksy se ruší a věc se vrací dozorujícímu státnímu zástupci (Ivu Ištvanovi)," potvrdil dnes Zeman.

Pokud by chtěl Ištvan v jejich stíhání pokračovat, bude prý muset doložit, že se nezákonné činnosti dopustili mimo rozsah imunity. A tedy mimo půdu Sněmovny. Zároveň pak bude muset doufat, že mu Nejvyšší soud jeho odůvodnění opět nesmete ze stolu.

Stíhání Nagyové pokračuje

U hlavní obviněné Jany Nagyové je však situace jiná. Stejně tak u úředníka Bočka. "U pana Bočka a paní Nagyové je jednání popsáno dostatečným způsobem, což je zásadní pro posouzení trestní odpovědnosti. Jsou stíháni pro trestný čin podplacení, jejich námitky byly vyhodnoceny jako nedůvodné. Trestní stíhání běží dál," uvedl Zeman. A dodal, že stejně tak pokračuje stíhání Nagyové a pracovníků vojenské rozvědky kvůli podezření ze zneužití vojenské služby na sledování manželky expremiéra Nečase.

Ištvan přebral osobní zodpovědnost za celý případ

Nejvyšší státní zástupce Zeman pak poslal vzkaz vyšetřovateli celé kauzy Ištvanovi jasný vzkazi. Pokud se další vyšetřování změní v blamáž, nese za to zodpovědnost jen on sám. "Dozorující státní zástupce si vyhradil, že provede celé vyšetřování sám," vysvětloval Zeman s tím, že Ištvan tak na sebe přebral veškerou zodpovědnost. A za chyby ve vyšetřování tak i sám ručí. "Já jsem třeba na jednu chybu již upozornil," dodal poněkud tajuplně Zeman.

Zároveň se však Zeman Ištvana zastal: "Žijeme v poměrně hysterické době. Na jedné straně jsou politici, kteří by pana Ištvana nejraději odvolali a zadupali do země, na druhé straně jsou ti, kteří mu vyjadřují podporu. Za normální situace by to nemělo být nic škodlivého," uvedl na adresu Ištvana, kritizovaného mj. za to, že se na Hradě sešel s prezidentem Milošem Zemanem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cabogaj ( 5. září 2013 14:03 )

Ona ti to máma, stará udřená kobyla ještě neřekla? Dceeerkoo, dá ti hodně práce zastávat se matky. Už se objednej u psychologa, aby ses s tím smířila, že tvoje máma vydělávala rozkrokem a ty jsi nepadla daleko od stomu, čůzo.

veronikaparmska ( 27. července 2013 17:04 )

Dobrý den. Právě koluje mezi lidma novinka z oblasti online výdělků, skvělá i pro maturanty Vydělávám si takto už od půlky května a nemám slov, jak snadné to je. Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak toho využívám na maximum A tohle všechno znám z Peterblog.wz.sk

itartas ( 27. července 2013 14:58 )

itartas ( 27. července 2013 14:57 )

libuno: ano pokud budeš poslancem nigerijského parlamentu!

itartas ( 27. července 2013 14:55 )

jity: infantilní přeprdávání já považuji za projev vykrákanosti. Nikoho jsem neurazila, pokud berete můj vztah k zdrobnělinám osobně, pak nemohu než dodat, že jste vztahovačná osoba!

Zobrazit celou diskusi