Nikola Nagyová sepsala dopis, adresovaný šéfovi senátního podvýboru pro lidská práva Čunkovi. Popisuje v něm, jak probíhalo zatčení Jany Nagyové při rozsáhlé policejní razii a také jaké podmínky na Nagyovou čekaly v cele předběžného zadržení a v následné vazbě.

Dcera Nagyové zachází do řady podrobností. Uvádí třeba, jak její matce nedovolili pořádně se vyspat, dali jí jen "smradlavou deku", zabavili kartáček i antikoncepci. 

"Policie ČR jí odepřela antikoncepční pilulky, což pochopitelně vedlo k vyvolání menstruace se všemi psychickými a hygienickými dopady a bez základních intimních hygienických potřeb, které musela vyptávat od přítomných policistek," tvrdí Nikola Nagyová v dopise, který zveřejnil server tyden.cz.

"Jedná se o jasný útok proti právům a lidské důstojnosti mé matky. Orgány státu postupují nepřiměřeně, s cílem moji matku ponížit a potupit, a dosáhnout tak jejího žádoucího chování a výpovědi," myslí si dcera bývalé šéfky Nečasova kabinetu.

Samková: Nahnala bych poslance do vazby

K vazbě dopisu Nikoly Nagyové se vyjádřila advokátka Klára Samková: "Chápu dcerku zadržené paní Nagyové, že je pobouřena, jak se policie chovala k její matce. Je však pobouřena naprosto neoprávněně: toto je zcela standardní postup...," uvedla Samková na svém profilu na Facebooku.

O známé právničce Samkové se přitom dříve spekulovalo i jako o zástupci jiného známého vězně ve vazbě - Davida Ratha. Zatímco Nagyová je ve vazbě přes měsíc, Rath již déle jak rok. I on si pak stěžoval na zacházení s vězni.

Samková by přitom údajné problémy s vazebními podmínkami vyřešila tak, že by poslance nahnala do věznic!

A podobné řešení vidí i v další oblasti. "Ve svém blogu si paní MUDr. Helmerová, předsedkyně České Alzheimerovy společnosti, povzdechla, že stížnosti na neúnosné podmínky vazby a vězení od mediálně známých osob snad pomohou dobré věci a změní situaci ve vězeňství. Navrhla však, aby něco málo poslanců bylo též zavřeno do domovů důchodců a LDN, aby se poměry začaly zlepšovat snad i tam.. K její žádost se plně připojuji," dodala Samková v komentáři k dopisu Nikoly Nagyové.

Fotogalerie
10 fotografií