Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ištvan prohrál: Žádost o vydání Nečase stáhne, Tluchoře a spol. již propustili

Autor: simao, ČTK, ljš - 
16. července 2013
23:19

V Česku je zkrátka možné skoro všechno. Před měsícem putovala trojice exposlanců Tluchoř, Šnajdr a Fuksa do vazby kvůli podezření z korupce. Teď však byli propuštěni na svobodu. Na jejich konání se prý totiž vztahuje poslanecká imunita. Po krku jim šel státní zástupce Ištvan, který však musel kapitulovat. A dokonce stáhne i žádost o vydání Petra Nečase!

Kauza Nečasovy pravé ruky Jany Nagyové má dvě části. V první jde o nezákonné sledování Radky Nečasové, na které si Nagyová objednala vojenskou rozvědku. Tady vyšetřování i stíhání aktérů stále probíhá.

Ve druhá části však došlo k velkému obratu. Trojice poslanců ODS Tluchoř, Šnajdr a Fuksa byla zadržena kvůli údajné korupci. Měli totiž přijmout úplatky právě od Nagyové. Měsíc si pobyli ve vazbě, nyní však byli propuštěni na svobodu a soud zastavil jejich proces! 

V klidu pak může být i expremiér Nečas. Státní zástupce Ivo Ištvan totiž stáhl žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. Důvody pro ně totiž rázem pominuly.

Trafikanti jásají: Opět svoboda!

Všichni tři bývalí poslanci z ODS vytrvale žádali o propuštění z vazby, ale nakonec dostali ještě víc. Dočkali se zastavení celého stíhaní!

Ivan Fuksa hýřil proto po propuštění dobrou náladou. Řekl, že se k němu ve věznici chovali profesionálně a dokonce zavtipkoval, že hlady netrpěl. "Zcela nedobrovolně jsem se stal pokusným králíkem státního zástupce Ivo Ištvana," dodal již vážnějším tónem novinářům, než se vydal za svou rodinou.

Hned po Fuksovi opustil Ostravskou vazební věznici Marek Šnajdr. Ten však odmítl celou věc obsáhleji komentovat, protože spěchal také za rodinou. "Cítím se uvolněně, rozhodnutí Nejvyššího soudu jsem přijal velmi pozitivně," podotkl při odchodu. Jako poslední byl propuštěn exposlanec Petr Tluchoř.

Jak přišel nečekaný zvrat

Bývalí rebelové z ODS přitom skončili za mřížemi proto, že své poslanecké mandáty vyměnili za trafiky ve státních a polostátních podnicích. Petr Nečas to ještě jako premiér označoval za běžný politický obchod, vyšetřovatelé však mluvili o korupci. A požádali o Nečasovo vydání k trestnímu stíhání.

Nejvyšší soud však v úterý rozhodl, že se na zmiňované trio politiků z ODS se vztahuje poslanecká imunita. A že souzeni vůbec nebudou. Obratem pak státní zastupitelství reagovalo sestavením žádostí o jejich propuštění z vazby a vyslalo své emisary do věznic v Ostravě a Olomouci.

"Může to vnést úplně nový pohled na celou věc. Myslím, že jde o obrovskou chybu státního zastupitelství. Ti lidé byli nezákonně ve vazbě. To je omezení osobní svobody a těžká újma," rozčiloval se právník Josef Lžičař, který v kauze zastupuje právě Nečase. Zároveň však nejspíš tušil, že se i pro jeho klienta pohnuly věci k lepšímu.

Ištvan pod tlakem: Stáhl žádost o vydání Nečase!

Pod enormní tlak se totiž mezitím dostal vrchní státní zástupce Ivo Ištvan - o vazbě pro exposlance prý rozhodl chybně. Pustil se do něj i expremiér Nečas, kterého stála celá kauza politickou kariéru. A Ištvan reagoval tak, že nakonec stáhl žádost o vydání samotného Nečase k trestnímu stíhání! Expremiérovi však obratem vzkázal, že sám rezignovat nehodlá.

 

bezodkladne ( 20. července 2013 13:31 )

Ištván šuterházy

itartas ( 20. července 2013 08:57 )

vizard: hlupák hlupáky vždy všude vidí! Tvá hodnocení či někoho jiného, mne nechávají naprosto chladnou!

itartas ( 20. července 2013 08:51 )

gogo: přesné znění § bych prosila?

gogo ( 18. července 2013 16:09 )

Doufám, že jsem Tě nerozplakal, nebo dokonce neurazil ! To bych byl vážně nerad. Snad jsem nevědomky nepoužil nějaké hrubší slovíčko ? Vím, že jsi chlapec slušný a citlivý a bylo by proto škoda, kdyby jsi se z toho roznemohl. Ale piš dál. Bavíš mě. Jsi nádherný vzorek.

gogo ( 18. července 2013 16:06 )

Já se milé dítě míchám mezi nedospělé jako jsi ty, protože mne zajímá vývoj myšlení z pravěku do dnešní doby. A je zajímavé, že myšlení neandrtálců ještě zdaleka nevymřelo, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Zobrazit celou diskusi