Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nagyová musela u soudu sedět: Jsem fyzicky i psychicky vyčerpaná, řekla

Autor: simao, ČTK, vr - 
15. července 2013
08:46

Načančaná, ale zdrcená Jana Nagyová se po měsíci za mřížemi dostala vůbec poprvé mimo areál ostravské věznice - eskorta ji v želízkách převezla nejprve do Ruzyňské věznice a poté k soudu v Praze, kde vypovídala ke kauze prozrazení výše jejích statisícových odměn. Vazba se na Nagyové podepsala výrazně. Zhubla, klepaly se jí ruce a sama potvrdila, že má fyzické i psychické potíže.

Krajský soud v Ostravě by do konce tohoto týdne měl rozhodnout o tom, zda dojde ke zrušení vazby pro Nagyovou a spol. Nagyová za mřížemi skončila kvůli nezákonnému sledování Radky Nečasové a údajnému uplácení politiků z ODS. S kauzou, která stála Petra nečase politickou kariéru, však aféra zveřejnění odměn Jany Nagyové nesouvisí. Alespoň ne přímo.

Nagyovou prý zlobí zdraví

Nagyová vyrazila k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 vypovídat kvůli svým statisícovým odměnám a jejich zveřejnění. Do Prahy ji přivezli s předstihem již ve čtvrtek a hlavu složila v Ruzyňské věznici, kousek od vazebně stíhaného poslance Davida Ratha. Podle informací jejího právníka Eduarda Bruny na tom nebyla Nagyová zdravotně dobře.

Sama Nagyová to pak potvrdila i u soudu. Dorazila sice ve vkusném kostýmku a s nakroucenými vlasy, sama však požádala, zda by mohla u své výpovědi sedět. Viditelně se jí při tom klepaly ruce. "Prožívám jinou situaci, která mě vyčerpává psychicky a fyzicky," vysvětlila Nagyová s narážkou na svou o poznání větší kauzu.

Výslech Nagyové trval zhruba 15 minut a Nagyová při řadě otázek odkazovala na svou dřívější výpověď  s tím, že si vzhledem k závažnosti své současné situace řadu věcí již nevybavuje.

Obžaloba: Zhoršili pověst Nagyové

Podle zveřejněných informací měla Nagyová jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun, mzda se jí ale několikanásobně zvýšila díky odměnám. Například jeden měsíc měla na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého.

Podle tehdejšího premiéra Nečase totiž Nagyová "dřela jako kůň" a to prý i po nocích. Obžaloba pak v kauze zveřejnění odměn viní z neoprávněného nakládání s osobními údaji Nagyové člena správní rady protikorupčního fondu Karla Randáka a bývalou asistentku Nagyové Lenku Pikorovou.

Pikorová přebírala výplatní pásky Nagyové a dle obžaloby předala v roce 2011 dvě právě Randákovi. Randák měl pak předat výplatnice médiím a závažným způsobem tak zasáhnout do soukromí a osobního života Nagyové a výrazně zhoršit její pověst. Randák však vinu odmítá. Případ byl pak odročen na 23. října.

kuniksicht ( 24. července 2013 18:34 )

urcite...podle vezenskych pravidel klobasy i parky urcene k veceri jsou nakrajene na male kousky

kuniksicht ( 24. července 2013 18:32 )

vypracovala se z kantynske....az do uradu vlady. tak to by me zajimalo, zda mela aspon stredni skolu tahle kantynska...a vypracovala se postupne....po nocich......a drela jako kun......mezi tim, jak vsichni obcane se "vali" za svou usmudlanou mzdu 12-18 tisic mesicne. opravdu si myslis, ze jeji mimoradne odmeny za mimoradne vykony byly moralni ?? Tak jako nyni vyplacene odmeny a odstupne byvale vlade ve vysi zhruba 230 milionu? a pokud nevis, proc ji zavreli, tak si precti o tom jak ukolovala vojenskou rozvedku a ta konala. a to vse jde z penez, ktere vytvarime MY. to neplatila ze svych mimoradnych odmen...a proto je zavrena, tak jako dr. Rath

mrczech ( 17. července 2013 16:55 )

Není šéf jako šéf . Tenhle byl státní úředník , žijící z tvých peněz . Ale jestli tě to netrápí je tvoje věc . já nejsem ovce a vadí mi když mi někdo dělá na hlavu a ještě si platí sex služby za mé peníze .

itartas ( 17. července 2013 15:04 )

To je nad lidské síly bojovat ve stoce a informačním kanále s bandou sprostých lidí bez špetky znalostí a rozumu. Je to horší než jsem si i v tom nehorším snu mohla představit. Vy všichni co tady soudíte Nagyovou a nadáváte ji sprostě, jste úplné nuly proti ní, ona se dokázala vypracovat z kantýnské na magistru, ale vy jste tupci a tupci taky zůstanete a víte proč? Protože jste líní a hloupí a jenom závidíte ne jenom jí, ale každému. Já ji přeji, aby se vše vysvětlilo a mohla se vrátit zpět ke své rodině. Mně nezajímá její osobní život ani kolik brala na výplatu, mně jako občana zajímá, proč byla takovým nedůstojným způsobem persekuována a z čeho je viněna.

itartas ( 17. července 2013 14:55 )

maried60: tvůj plat bych chtěla zveřejnit, to by byla teprve sranda...nic moc co, tak 8 tisíc?

Zobrazit celou diskusi