Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečas jde k výslechu: Zachrání milenku Nagyovou?

Nečas chce být vyslechnut kvůli Nagyové.
Nečas chce být vyslechnut kvůli Nagyové.  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
10. července 2013
12:17

Policie si pozvala na pátek Petra Nečase k výslechu v kauze jeho milenky Jany Nagyové, které chtěl expremiér svou výpovědí pomoci. Jenže zároveň se bude muset hájit i on sám. Státní zástupce totiž v pondělí požádal Sněmovnu o vydání Nečase k trestnímu stíhání. A pokud by se vyplnily statistické předpovědi, Nečas vydán bude!

Informaci o pozvánce k Nečasově výpovědi potvrdil ČTK advokát Jiří Matzner, který zastupuje jednoho z obviněných v kauze, dosavadního ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu.

Potvrdila ji také pracovnice advokátní kanceláře Eduarda Bruny, který zastupuje Nagyovou. Sdělila, že kriminalisté v posledních dnech často měnili rozvrh výpovědí, takže není zcela zřejmé, zda Nečas skutečně v pátek ve 13:00 na policii půjde.

Nečas přitom již dříve tvrdil, že k výpovědi chce jít dobrovolně. Dokonce poslal dopis státnímu zástupci s výzvou, aby byl vyslechnut. Jenže situace se od té doby poněkud změnila, dozorující vrchní státní zástupce Ivo Ištvan požádal mezitím o vydání samotného Nečase k trestnímu stíhání.

Statistika naznačuje Nečasovo vydání

Čistě statisticky se Nečas může rovnou připravovat na stíhání – za posledních deset let totiž Sněmovna vydala jedenáct poslanců. Policie celkem žádala třináctkrát…

Naposledy nebyl Sněmovnou v roce 2011 vydán Stanislav Huml (tehdy VV), obviněný z manipulace při vypracování znaleckého posudku. Poté následovala série vydaných poslanců - Vít Bárta, Jaroslav Škárka, David Rath, Otto Chaloupka, Vlasta Parkanová a Roman Pekárek.

"Jsem připravený se plně obhájit před orgány činnými v trestním řízení i před Poslaneckou sněmovnou, která se bude žádostí zabývat," tvrdil však Nečas, který je údajně podezřelý z podplácení a zneužití pravomoci. A to kvůli trafikám pro rebely z ODS, kteří uhnuli jeho plánům výměnou za posty ve státních a polostátních podnicích. 

Nečas se přitom chystal hájit i svou pravou ruku Nagyovou, svou údajnou milenku, kvůli které mu však nastaly obrovské problémy - politický konec, i krize v soukromí, kdy se po 27 letech dokonce rozvedl s manželkou Radkou.

Další výslechy váznou, policie nemohla sehnat svědky

Přepisy rozhovorů mezi Nečasem a Nagyovou přitom obsahují údajně i řadu intimních pikantností. Co je však veřejně známé je to, že Nagyová nechala vojenskou rozvědkou sledovat Radku Nečasovou! Právě o tom měli vypovídat i asistentky Nagyové.

Rozvrh výpovědí se však mění i kvůli tomu, že byly některé výslechy zrušeny. A to kvůli tomu, že se vyšetřovatelům nepodařilo dohledat všechny svědky. Pracně vystavěný harmonogram výslechů se tak začal bortit, uvedly lidovky.cz.

"Dvě osoby, u kterých se uvažovalo o výslechu, jsou nekontaktní, tím pádem nebylo možné je obeslat," potvrdil státní zástupce Ištvan, který však odmítl, že by se tyto osoby výpovědím vyhýbaly. "Třeba jsou na dovolené," dodal.

jana12345678910 ( 10. července 2013 17:13 )

to chci vidět, jak ji záchrání

cozumel ( 10. července 2013 16:02 )

Ať jí potopí, když potopila jeho a jeho vládu. Ale, co na ní vidí, je mi záhadou. Asi je ve vztahu domina a to on potřebuje

rudyptak48 ( 10. července 2013 14:52 )

Blesk dělá spravedlnosti medvědí službu. Tak dlouho se zabírá jedním článkem, až to lidé považují za samozřejmost. Na jobovy zvěsti si musí lidé postupně zvyknout, a jejich neustálým opakováním se otupí jejich obezřetnost, a z velkého průšvihu se najednou stane běžná věc, která je pro lidi i přijatelná. Takže nakonec těm politikům v korupci značně pomáhají i média.

moiaza ( 10. července 2013 13:15 )

Milenka mu zničila manželství, kariéru, pověst a on se ji ještě snaží zachránit. No není to h.ň.u.p!

jonn ( 10. července 2013 13:07 )

Ke každýmu bych přibalil tři cigoše .

Zobrazit celou diskusi