Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Neúspěšný kandidát na prezidenta Fischer se vrací! Jako ministr financí i vicepremiér

Autor: simao - 
8. července 2013
12:10

Šéf úřednické vlády Jiří Rusnok má vybráno, na post ministra financí nominoval Jana Fischera, neúspěšného kandidáta z prezidentské volby, který nestačil v souboji o Hrad Zemanovi ani knížeti Schwarzenbergovi. Fischer sice má co dělat, aby uhradil dluhy za kampaň, teď však povede státní rozpočet.

"S panem expremiérem Fischerem jsme se dohodli, že se stane ministrem financí a místopředsedou mé vlády. Vytvoříme určitý tandem ministr financí - premiér, který se bude starat o to, aby hospodaření veřejných financí bylo pod maximální kontrolou a skutečně prioritou této vlády," uvedl dnes designovaný premiér Jiří Rusnok.

Fischer, který sám vedl od dubna 2009 do července 2010 úřednickou vládu, neuspěl v prezidentské volbě proti Miloši Zemanovi a s jeho politickou kariérou to vypadalo bledě. Nyní však dostává opět šanci. A to na velmi důležitém vládním postu.

"Znám ho řadu let, setkávali jsme se jako státní úředníci v minulosti. Vždy jsem na něm oceňoval profesionalitu a jeho řídící i lidské vlastnosti," uvedl Rusnok, proč si vybral právě Fischera.

Zadlužený Fischer: Vyřeším to brzy

"Jsem velice rád, že budu spolupracovat s člověkem, který byl ministrem financí a to bych chtěl podtrhnout, ta osa premiér - ministr financí je v každé vládě velmi důležitá," doplnil Rusnoka na tiskové konferenci Fischer. "Tato země potřebuje obnovit hospodářský růst," dodal Fischer s tím, že udělá vše pro to, aby se tak stalo.

Fischer však měl zároveň co dělat, aby uhradil vlastní dluhy za kampaň, které stále nemá vyřšené. Dluží až 5 milionů korun! O jejich zaplacení však říká: "Je to otázka spíše hodin, než dnů. Já jsem ta jednání samozřejmě urychlil. Já nedlužím ani korunu ani jednomu z daňových poplatníků, tohle je můj soukromý závazek, se kterým se brzy vyrovnám. Když ne dnes, tak zítra. Jména sponzorů uvidíte na transparentním účtu."

Křeslo za podporu Zemana?

Fischer však zároveň čelí nařčení, že dostal křeslo za podporu Miloše Zemana ve 2. kole prezidentské volby. "Nejsem ve vládě jako prodloužená ruka prezidenta Zemana," brání se Fischer. "Kampaň je pryč, kampaň skončila, prezident byl zvolen. Já souboj s Milošem Zemanem považuji za korektní. A považuji to za uzavřenou záležitost. Stojím o to, aby prezident podporoval ministerstvo financí," uvedl nový ministr financí.

gogo ( 8. července 2013 22:11 )

Ale to už šlo dávno. toho jsi si nevšimnul ? Říkalo se tomu "privatizace"....

gogo ( 8. července 2013 22:10 )

Rusnokova vláda je jen z nouze. Která vznikla pádem Alibaby a 40ti loupežníků. Takže tato ironie je pouze okopírovaná z řehtání chcípající kobyly zvané Kalousek..

gogo ( 8. července 2013 22:07 )

Doufám, že tím nechceš říci, že Kalousek byl lepší. Důchodová reforma ? Druhý pilíř ?? Čerpání dotací EU ??? Církevní "restituce" ???? atd...

gogo ( 8. července 2013 21:22 )

Chlapče nejdřív mysli a potom piš... ps. A jinak jsi v pořádku ? Nejsi nemocen ? Nějak tu postrádám Tvé obvyklé vulgarity..

gogo ( 8. července 2013 21:20 )

Přesně tak..

Zobrazit celou diskusi