Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Takhle odchází Nečasova vláda: Vyklidili kanceláře a divili se vazbě pro Nagyovou

Autor: simao, ČTK - 
3. července 2013
12:44

Celkem 29 různých lidí se objevilo za tři roky zasedání ve Strakově akademii ve vládě premiéra Nečase. Dnes se Nečasův kabinet sešel patrně naposledy. A premiér v demisi alias "pan Čistý", kterému srazila hlavu kauza jeho pravé ruky Jany Nagyové, se společně s Miroslavem Kalouskem při posledním vládním brífinku podivoval nad tím, proč stále přetrvávají vazební důvody pro držení Nagyové a spol. za mřížemi.

Poslední schůzi má kabinet premiéra v demisi Petra Nečase za sebou. Schválil během ní třeba zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum o 1,5 miliardy. Nečas to oznámil na dnešním brífinku, kde odpovídal na řadu otázek společně s několika svými ministry.

Je přitom zarážející, kolik tváří se v ministerských křeslech za Nečase vystřídalo. Nejkratší "dobu trvanlivosti" měli šéfové ministerstev dopravy (Bárta, Šmerda, Dobeš a Stanjura) a obrany (Vondra, Peake, Nečas a Picek), kde docházelo nejčastější rotaci.

Sám Nečas je však třetím nejdéle vládnoucím premiérem Česka. U kormidla vydržel od 13. července 2010 po tři roky a zaostal tak jen za Václavem Klausem (5 let) a Milošem Zemanem (4 roky). "Kanceláře už jsou vyklizené," řekl však dnes Nečas k odcházení jeho kabinetu.

S Nečasem až do konce: V jeho kabinetu vydrželi pouze Ministr zdravotnictví Leoš Heger, ministr zahraničí Schwarzenberg, ministr pro místní rozvoj Jankovský a ministr financí Kalousek S Nečasem až do konce: V jeho kabinetu vydrželi pouze Ministr zdravotnictví Leoš Heger, ministr zahraničí Schwarzenberg, ministr pro místní rozvoj Jankovský a ministr financí Kalousek | Archiv Blesku

Nečas a Kalousek se divili: Proč jsou Nagyová a spol. ještě ve vazbě?

Nečas se však dnes nevyhnul ani otázkám na kauzu Nagyová, která mu srazila vaz. Podivoval se nad pokračující vazbou obviněných a prý jen doufá, že neplatí, že "skutečným cílem je držet tyto lidi co nejdéle v těch potupných podmínkách vazby a takzvaně je zlomit".

Nečas tak naznačil, že někteří svědci jsou ve vazbě záměrně dlouho. Stejně jako před rokem David Rath si pak Nečas a ministr financí v demisi Kalousek postěžovali na to, že "vazba je omezení lidských práv". A že údajné průtahy ve výsleších jsou cílené.

"Já si nemohu dovolit tvrdit, že tento postup je účelový, ale mohu si myslet, že zvenku to tak vypadá," tvrdil dnes Kalousek. Sám se prý musel výslechu domoci. "Byl jsem překvapen, že poté, co jsem byl vyslechnut já, tak dalších 14 dní zase nebyl vyslýchán nikdo," dodal končící ministr.

Státní zástupce: Výslechy budou pokračovat

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan na to zareagoval tak, že vyšetřování a výslechy nadále probíhají. Neupřesnil však, zda vyslechne i Nečase, který v úterý žalobce vyzval, aby mohl vypovídat. "Státní zastupitelství nepochybně vyslechne všechny osoby, jejichž výpověď může přispět k objasnění stíhaných skutků," řekl ČTK neurčitě Ištvan.

Ve čtvrtek přitom bude o případu na policii vypovídat šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). ta se předvolání divila. "S paní Nagyovou jsem neměla blízké vztahy. Po pracovní stránce jsme byly v kontaktu velmi zřídka," řekla Němcová serveru Lidovky.cz.

itartas ( 8. července 2013 20:54 )

uzjsemtudlouho: konečně rozumná úvaha

itartas ( 8. července 2013 20:52 )

handgood: to není lehké, to je nemožné tady něco změnit, nakonec to tady dopadne stejně blbě a doba, kdy na nás nastoupí policajti není až tak daleko!

handgood ( 7. července 2013 09:46 )

Máš pravdu, a divím se, žes národu už nějakou osobnost nenavrhla. Ono to není tak lehké, vyčistit tak velký chlívek. Na to by si netroufl ani bájný Herkules.

itartas ( 6. července 2013 21:46 )

A co jste si všichni mysleli, že do politiky lezou lidi, kterým záleží na lidech, tam se od nepaměti jde každý zrealizovat a urvat co nejvíc to jde jak peněz tak moci. Ostatně všichni z vás měli možnost to zkusit a prodrat se až na horu a brát statisícové platy. Bylo to tak vždycky a vždycky to tak bude. Myšlení politiků se nezmění, nemůže se změnit, protože chceš-li se mít jako prase, musíš být prase. Musí se tedy změnit myšlení voličů, ale tento národ už je tak vydivočený, že neví která bije. Chtělo by to autoritu, člověka který by národ zklidnil, ale kde brát, když není!

itartas ( 6. července 2013 21:37 )

vrtajzub: ty jsi fakt vymaštěná

Zobrazit celou diskusi