Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman obnovil Hovory z Lán: Mám čtyři favority do čela vlády odborníků!

Miloš Zeman obnovil tradici prezidentských hovorů z Lán
Miloš Zeman obnovil tradici prezidentských hovorů z Lán  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
23. června 2013
18:27

Český prezident po 13 letech opět promluvil v rádiu k občanům. Miloš Zeman totiž dnes obnovil tradici Hovorů z Lán, kterou započal v roce 1990 Václav Havel, ale Václav Klaus v ní nepokračoval. Co dnes Zeman prozradil? K aktuální politické krizi vzkázal, že preferuje "vládu odborníků" a má čtyři adepty na to, kdo by mohl stát v jejím čele.

Václav Havel promluvil ze zámečku ve středočeských Lánech poprvé 11. března 1990. A říkal tehdy: "Já docela vítám tuto iniciativu Českého rozhlasu, protože dlouhá léta jsem byl zvyklý promlouvat k posluchačům spíše prostřednictvím rozhlasu, než televize." Nyní na něj navázal Miloš Zeman. Po svém, jak jinak.

Zeman si přál, aby hrála ABBA

Zeman svůj debut v rádiu okomentoval útočněji: "Ty rozhovory z Lán jste si vymysleli vy a nikoli já," řekl moderátorovi Janu Pokornému z ČRO, kterého se prý však také ptal, zda bude jejich rozhovor přerušován písničkami. A pokud ano, přál si něco od švédské skupiny ABBA.

Písniček se však Zeman nedočkal, a tak alespoň přece jen už smířlivěji dodal: "Ale jsem rád, že tímto prostřednictvím mohu promlouvat nejenom k politickým představitelům, kteří se mění a mizí jako pára nad hrncem, ale i k občanům, kteří zůstávají."

Předčasné volby ani Němcovou nechce

Zeman přitom dnes dokončil i poslední z pohovorů s členy parlamentních stran, když v Lánech přijal Víta Bártu a Kateřinu Klasnovou (VV). Krátce po páté hodině odpolední se pak usadil spolu s Pokorným do Masarykovy pracovny. "Vítejte pane prezidente u vás," zahájil moderátor první takovou relaci po 13 letech.

A Zeman dostal prostor vyjádřit se podrobněji k aktuální politické krizi a jejímu řešení. "Masaryk říkal, že myšlení bolí. A já tedy předpokládám, že mě ještě dva dny bude bolet hlava. Ale v zásadě ano, mám jasno," prozradil Zeman.

Výzvy ČSSD k předčasným volbám jsou pro Zemana "naprostou neznalostí politiky", protože by se ve Sněmovně muselo najít 120 poslanců, kteří by hlasovali pro její rozpuštění, tedy seberozpuštění.

Nepřímo naznačil, že pověřit vedením vlády adeptku na premiérku Miroslavu Němcovou, kterou nominovaly ODS a TOP 09, také nechce. "Podle jejich vyjádření to bude stejná vláda, až na premiéra. Tedy stále Nečasova vláda," uvedl.

Je stále pro vládu odborníků

A tak Zeman preferuje úřednickou vládu. Nebo, jak on sám říká, vládu odborníků. Má prý v hledáčku čtyři respektované osobnosti, které by ji mohly vést. Jména prozradí ale až v úterý. Vedle toho pak Zeman ještě jednou ocenil postup policie a státního zastupitelství při nedávné razii, protože je prý "proti politickému kšeftování".

scaramonte ( 24. června 2013 13:05 )

oprava nedoklepu: ... sami se zlodějen ...

scaramonte ( 24. června 2013 13:04 )

Jen národ je svrchovaným pánem země, tak jen jemu vše náleží právem! Nelze tedy ukrást znárodněním, neb to jen navracením z rukou nepravých do lůna vlastníků svrchovaných jest! Ti uzurpátoři jež vlastníky se bez vůle lidu prohlásili sami e zlodějen dopustili a jen na národu jest, jak s nimi bude účtovati! Toliko každý zmetek takový lidu odcizelý na paměti by měl míti jediné: vztáhnout ruku na lid a jeho právo svrchované musí znamenat jistou SMRT!

dsmann ( 24. června 2013 12:33 )

socani jsou stejná verbež jako ODS, navíc mají úchylný destruktivní program

dsmann ( 24. června 2013 12:32 )

dsmann ( 24. června 2013 12:32 )

Zobrazit celou diskusi