Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženy povládnou Česku? Langšádlová (TOP 09) míří do čela Sněmovny

Zatímco Miroslava Němcová (vlevo, ODS) míří do čela vlády, Helena Langšádlová (TOP 09) by se mohla stát šéfkou Sněmovny
Zatímco Miroslava Němcová (vlevo, ODS) míří do čela vlády, Helena Langšádlová (TOP 09) by se mohla stát šéfkou Sněmovny  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. června 2013
22:05

Vypadá to na politický handl. ODS nabídla za podporu nominace Miroslavy Němcové na premiérku svému koaličnímu partnerovi křeslo šéfa Sněmovny. A to by také mohla obsadit žena! Favoritkou Topky je totiž na tento post Helena Langšádlová.

Občanští demokraté se dnes sešli se svými koaličními partnery TOP 09 v Praze-Břevnově a padli si kolem ramen. Nadále trvají na společné vládě s premiérkou Miroslavou Němcovou v čele. Jenže bylo také nutné vyřešit obsazení postu šéfky Sněmovny, odkud by Němcová odešla.

A tak ODS nabídla tuto třetí nejvyšší ústavní pozici právě TOP 09. Favoritkou Schwarzenbergovy strany je pak podle všeho opět žena! Poslankyně Helena Langšádlová.

Jmenování premiérky je však nadále v rukou prezidenta Zemana, který dnes dokončil pohovory s představiteli nejsilnějších politických stran. Na zámečku v Lánech totiž přijal i Vojtěcha Filipa (KSČM) a duo z ČSSD Bohuslav Sobotka - Michal Hašek.

Na tahu stále Zeman

Situace je zapeklitá. Zatímco koalice prosazuje vládu s němcovou v čele, opozice chce nové volby a prezident úřednickou vládu. Rozhodne Zeman. "Může se ukázat, že dnešní jednání a jeho obsah byl pouze hypotetický," podotkla proto k výsledku břevnovského jednání vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Miroslavu Němcovou přesto těšilo, že jednání bylo rychlé a hladké. "Já jsem velmi s uspokojením vítala to, že tři politické strany, které tvoří současnou koalici, se za mě postavily," uvedla Němcová.

Sobotka: ODS a TOP 09 mají zvláštní svět

Lídr opozice Bohuslav Sobotka však výsledek jednání okomentoval jízlivě: "Mám pocit, že ODS a TOP 09 jsou v zajetí personálních obchodů. Je to takový zvláštní svět, ve kterém se pohybují. Mám obavu, že ten svět má málo společného se světem občanů a jejich každodenních starostí." ČSSD se podle něj nehodlá zapojit do handlování o funkce ve Sněmovně a nadále vyzývá k rozpuštění Sněmovny a předčasným volbám.

Představitelévládní koalice po jednání na Břevnově: Zleva Miroslava Němcová, Martin Kuba (ODS), Helena Langšádlová, Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg (TOP 09), Kamil Jankovský a Karolána Peake (LIDEM) Představitelévládní koalice po jednání na Břevnově: Zleva Miroslava Němcová, Martin Kuba (ODS), Helena Langšádlová, Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg (TOP 09), Kamil Jankovský a Karolána Peake (LIDEM) | ČTK

henryj ( 24. června 2013 10:42 )

Strach mě jímá,když se o nich mluví.

henryj ( 24. června 2013 10:40 )

Nevím co by na tom bylo O.K.Tydo dvě"dámy"již od pohledu(tak to vidím já)jsou nesympatické a při dodání jim moci,nevyzpytatelné.Žádní soudruzi u toho nejsou.PANNO.

manizna ( 24. června 2013 08:18 )

A co nám vládlo ? Přeslečené kabáty ...

manizna ( 24. června 2013 08:17 )

jsu ženská,ale tyto dvě by byly pouze maňásky a zase by to šlo stéjným směrem ... Říkám ne

manizna ( 24. června 2013 08:15 )

Jsem žena , ale těchto dvou se "bojím" víc než jakéhokoliv muže , jedna důležitě kváká a druhá se pořád směje jak praštěná a hodí se akorát ke kašparovi z ministerstva prázdné pokladny s dluhopisy ! Snad toto nevýjde a od tohoto bude pokoj , i když je tam vůbec někdo , kdo by toto ve zdraví ustál a dal to opět trochu dohromady , jako díravá ponorka jde těžko řídit ...

Zobrazit celou diskusi