Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

ODS si vybrala: Za premiérku by chtěla Miroslavu Němcovou

Autor: simao - 
19. června 2013
17:43

Grémium ODS rozhodlo, kdo se bude ucházet o uvolněný post předsedy vlády. Na premiérku nominovalo Miroslavu Němcovou! Reakce jsou různé. I když ji má Miroslav Kalousek (TOP 09) rád, označuje to za nedospělé, problémové jednání ODS. Kancléř Mynář pak upozorňuje, že je čistě na prezidentovi, zda Zeman Němcovou bude akceptovat.

Hovořili o tom, že chtějí vybrat především někoho průchodného. Tedy toho, kdo by měl šanci, že bude prezidentem zemanem skutečně na premiéra jmenován. Líbivější, přívětivější tvář občanské demokracie.

Hovořilo se o Martinu Kubovi, Jiřím Pospíšilovi, Pavlu Blažkovi i Zbyňku Stanjurovi. Nakonec vedení ODS zkusí Zemana obměkčit ženou. Shodlo se totiž na tom, že by se premiérkou měla stát dosavadní šéfka Sněmovny Miroslava Němcová.

Pověřeným předsedou ODS však zůstává Martin Kuba. "Přišli jsme s řešením, které my vidíme jako nejlepší," uvedl Kuba k nominaci Němcové. "Já za sebe jsem pyšná na to, že jsme našli takhle rychle rozhodnutí v této věci," uvedla Němcová. "Pád vlády není jednoduchou záležitostí," vysvětlila s tím, že ji těší, že se strana v relativně krátké době dokázala shodnout na řešení situace po demisi premiéra Nečase. Němcová se tak může stát první premiérkou v historii Česka.

Kalousek (TOP 09): Je to hrozná politická neobratnost a problém

"Já si paní předsedkyně Němcové velmi vážím a mám jí rád. Samozřejmě budeme o tom jednat," okomentoval volbu Němcové Miroslav Kalousek (TOP 09). Zároveň však dodává, že ODS vytvořila nový a podle něj obrovský problém. Země by v případě schválení Němcové sice měla premiéra, ale byla by rázem bez předsedkyně Poslanecké sněmovny.

"Nestačím kroutit hlavou, jaký má ODS talent na vyrábění problémů. Je nám jich upřímně líto. Jestliže nedokázali najít nikoho jiného, než třetího nejvyššího ústavního činitele, hovoří to o obdivuhodné politické neobratnosti a personální vyprahlosti strany," uvedl Kalousek v ČT.

Od ODS prý Kalousek očekával trochu dospělejší úvahu. O nedospělosti strany pak prý hovoří i to, že se jméno favorita ODS na post premiéra dozvěděl z televize a ne koaličního jednání. "Toto není politická profesionalita," durdil se Kalousek.

Karolína Peake (LIDEM): Nikdo se mnou nejednal

"Nemám osobně vůči Miroslavě Němcové žádné výhrady," uvedla Karolína Peake. Rozhodnutí ODS respektuje a bere na vědomí, je připravená jednat, ale očekává především reakci prezidenta republiky. Zároveň dodává, že ani se třetí vládní stranou LIDEM občanští demokraté pozici premiéra nijak neprojednávali.

"Miroslav Kalousek má pravdu v tom, že ODS se snaží jednu situaci vyřešit a druhý problém vytváří. Je to vytvoření skutečně velkého problému, nikoli marginálního," uvádí vicepremiérka v demisi Peake.

Kancléř Mynář: Zeman tohle jméno akceptovat nemusí

"Pokud mám správné informace, tak pan prezident o tom nebyl informován předem," uvedl kancléř Mynář. "Paní Němcová je kandidátkou na premiéra, nikoli premiérkou. Prezident Zeman má možnost ji schválit, či navrhnout někoho jiného. Je to zcela v jeho režii," dodal.

mirkazam ( 15. června 2017 08:25 )

Ta baba je jako štěnice,pořád zalezlá,a podle potřeby vyleze !!!!

dablik350 ( 20. června 2013 22:30 )

tak pani Cista je min.15let v politice a vubec nevi co se ve vlade deje ,anebo vi a nad vsim zavira oci a to je jeste horsi

vlamore ( 20. června 2013 14:32 )

vlamore ( 20. června 2013 14:30 )

vlamore ( 20. června 2013 14:24 )

Zobrazit celou diskusi