Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nečas a Nagyová padli: Premiér sám slíbil úplatek, tvrdí policie! ON-LINE

Petr Nečas předal prezidentu Zemanovi demisi, politický vaz mu srazila aféra Nagyová
Petr Nečas předal prezidentu Zemanovi demisi, politický vaz mu srazila aféra Nagyová  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
18. června 2013
09:16

ON-LINE: Končící premiér Petr Nečas (48, ODS) již do rukou prezidenta Miloše Zemana (68) předal demisi. A nyní se rozhoduje, co bude dál. V čele ODS jej nahradil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Co teď bude s Nečasem? Zůstane poslancem, jenže zároveň se stále více spekuluje o jeho podílu na korupční aféře jeho pravé ruky Jany Nagyové.

++ Nečas oznámil, že v politice skončí. Bude však ještě poslancem. A brát podstatně nižší plat

++ Nagyová a spol. ve vazbě

++ Nové skutečnosti o trafikách pro rebely z ODS: Uplácel i Nečas, tvrdí policie

++ ODS: Stojíme za Nečasem

++ Opozice dál vyzývá k předčasným volbám

Video  Nečas podal demisi: Zeman mu poděkoval za odvedenou práci  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Hledá se Nečasův nástupce
Datum:
 
19:02

Vedení ČSSD  oznámilo, že bude zítra jednat s TOP 09 o předčasných volbách.

 
18:22

Policie při razii v kauze Nagyové provedla domovní prohlídku i u exšéfa pražských investic Jiřího Tomana. Odnesli pár dokumentů a počítač.

 
17:24

Na vojenské zpravodajce budou nyní možná dohlížet politici. "Doposud byla činnost Vojenského zpravodajství kontrolována zevnitř, je ale potřeba zajistit její kontrolu i zvenčí, buďto stálou komisí, nebo ministrem obrany," řekl serveru iDnes.cz Antonín Seďa ze Stále komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství.

 
16:52

"Budeme to konzultovat s našimi koaličními partnery, panem prezidentem a pak představíme nějaké řešení. Myslím, že bude na stole v řádech dnů. Do té doby to nebudu komentovat," řekl iDNES.cz ministr dopravy Zybněk Stanjura.

 
16:37

Středočeská ODS ctí v kauze bývalých poslanců Tluchoře, Šnajdra a Fuksy presumpci neviny. Ze strany je kvůli obvinění zatím nechce vylučovat.

 
16:05

Fotky z dnešního odpoledního jednání poslanecké Sněmovny, kterého se účastní i premiér v demisi Petr Nečas.

 
15:36

"On se žádného korupčního jednání nedopustil. Jsem o tom přesvědčen. Tato politická dohoda není korupčním jednáním," uvedl v ČT Jan Vidím (ODS) k dohodě mezi Nečasem a rebely z ODS.

 
15:22

Nečas se nebojí. "K žádnému úplatku nedošlo. Je to bizarní právní konstrukce, která likviduje politiku v České republice," brání se premiér v demisi Nečas. "Považuji to za věc, kdy skutečně dochází ke kriminalizaci sice nikomu nevonících politických postupů, ale který by byl v důsledku na zavření celé politické reprezentace."

 
15:10

Státní zástupce vede Nečase mezi podezřelými a chystá patrně jeho obvinění! "Kdo chce najít odpověď, najde ji, je logická. Kdo zná trestní řád, další zákony a předpisy včetně ústavy, ví, proč takto postupujeme. Myslím, že naše kroky jsou předvídatelné," sdělil serveru Lidovky.cz státní zástupce Pavel Komár.

 
14:45

ČSSD požaduje mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli jejímu rozpuštění. Opět. Doufá, že najde dostatečnou podporu, předčasné volby by pak ráda domluvila na polovinu letošního září, oznámil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

 
14:11

ČR se nyní musí bránit i na evropské úrovni. Bruselu potvrdila, že současný skandál se netýká eurofondů, kolem kterých však již byla také řada problémů, třeba v příapdě aféry Davida Ratha.

 
13:55

"Pokud vím, tato žádost zatím ve Sněmovně neleží," dodala Karolína Peake (LIDEM) k otázce, zda již do Sněmovny dorazila žádost na vydání končícího premiéra Nečase k trestnímu stíhání.

 
13:38

"Jsme velmi znepokojení, že korupční nabídku měl vznét Petr Nečas," uvedl Michal Hašek (ČSSD) k případu odměn pro rebely z ODS s tím, že se obává, co přinesou dny příští. Prý to přináší další zhoršování pověsti ČR.

 
13:14

"Věci veřejné upozorňují na pokračující politickou korupci," uvedl na brífinku Vít Bárta s tím, že jejich někdejšímu členovi Jaroslavu Škárkovi prý nyní koaliční strany slibují při honu za dostatečnou podporou místa v několika sněmovních výborech.

 
13:09

Bude postupovat policie směrem k Nečasovi, nebo ke kmotrům? Podle informací ČT a redaktora Jiřího Hynka se chce zaměřit spíše na kmotry Janouška s Rittigem, kteří jsou však stále mimo Česko - v chorvatském Zadaru, resp. v Monaku.

 
12:59

"Co po Petrovi Nečasovi a jeho vládě zůstává? Nestabilní vláda, která se většinou po celé tři roky rozpouštěla jako sníh," uvedl na brífinku Jiří Paroubek (LEV 21). Na vztah Nečase a Nagyové prý přitom upozorňoval již dřív, ale byl ignorován.

Podle Paroubka nyní bude nástupnická vláda žadonit v příštích dnech o každý hlas. Paroubek také upozornil na velké množství ministrů, kteří v Nečasově kabinetu skončili předčasně: "Projevila se naprostá neschopnost většiny ministrů. 13 ministrů během funkčního období odešlo z vlády. Často za dramatických okolností."

 
12:41

Pověřený šéf ODS Martin Kuba půjde nakonec za Zemanem v pátek. Stejně jako delegace z TOP 09. Karel Schwarzenberg by měl v Lánech se Zemanem povečeřet v pátek v podvečer.

 
12:30

Propírání Nečase pokračuje. ODS po zasedání grémia strany uvedla, že pokud by policie požádala Sněmovnu o v vydání Nečase, bude proti. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda pak Nečasovi veřejně poděkoval za vše, co pro stranu vykonal. "Toto není korupční jednání," odmítl Benda pojmenovat Nečasovy údajné nabídky pro rebely jako korupci.

 
11:47

Výslech čeká i úředníka ministra financí Libora Antoše, který namísto Petra Tluchoře usedl do dozorčí rady Českých drah! Píšou to lidovky.cz. A zde je právě vidět podíl Petra Nečase.

"Dne 26. 1. 2013 byl bývalému poslanci Bc. Petru Tluchořovi, z iniciativy předsedy vlády České republiky RNDr. Petra Nečase, za součinnosti dalších osob, poskytnut úplatek ve formě zvolení jím požadované osoby - Libora Antoše - členem dozorčí rady společnosti České dráhy, a.s.," píše se v policejním obvinění.

Souvisí to tak s tím, co minulý týden řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan na brífinku. Že "výhody", tedy úplatky pro rebely z ODS nutně nemusely znamenat přímo trafiky. Zatímco Fuksa a Šnajdr je přijali, Tluchoř se podle policie zalekl důsledků. A těžil z toho Antoš.

 
11:39

Kauza odposlechů Nagyové a spol. se stupňuje! Objevují se další zprávy z vyšetřování. Podle zjištění serveru e15.cz figurují v odposleších Nagyové a rebelů z ODS i šéf ČEZ Daniel Beneš a šéf Českých drah Petr Žaluda. Právě jejich jména prý mohou přibýt na seznamu obviněných. Také odstupující premiér Nečas však měl rebelům z ODS slíbit úplatek a zajistit jeho poskytnutí!

 
11:27

Také TOP 09 pro předčasné volby? "Jestliže se nepodaří v řádu dnů sestavit koalici, tak jsme pro co nejrychlejší rozpuštění Sněmovny," uvedl pro idnes.cz Petr Gazdík. Raději prý volby, než vládu, pro kterou by rozhodl Zeman. "My si úřednickou vládu nepřejeme a nepodpořili bychom ji," dodává.

 
10:59

Berliner Zeitung: Česko je jako banánová republika. Česká korupční aféra podle dnešního vydání německého listu ukazuje, že země potřebuje zásadní změnu své politické kultury. "Jakékoli otálení s novými volbami by politickou krizi ještě zhoršilo. Důvěru ve své politiky Češi beztak již ztratili. Nejhloupější na celé situaci je to, že ani volby základní problém nevyřeší," dodává deník.

 
10:48

Poslancům, kteří jsou proti předčasným volbám, hejtman Michal Hašek (ČSSD) vzkázal: "Jsou sice poslanci, které zajímá víc splácení hypoték, ale to je jejich vizitka, jen ať se to ukáže. Já přesto věřím, že by se v Poslanecké sněmovně mohlo najít 120 lidí, kteří se nebudou dívat na své hypotéky, ale na zájmy státu," řekl Hašek v MF Dnes. Pro rozpuštění Sněmovny je třeba právě tento počet poslanců.

 
10:39

"Myslím si, že bylo dost politických handlů a je nyní nutné dát příležitost občanům, aby vyjádřili svou vůli ve volbách," řekl k současné politické krizi nezařazený poslanec Radim Fiala (dříve ODS).

 
10:35

Jaké jsou varianty dalšího politického vývoje? Čtěte ZDE Nečasova vláda i v demisi přitom projedná ve středu několik důležitých bodů. Třeba přestupkovým zákonem, nebo návrhem Karolíny Peake (LIDEM) na zrušení prezidentova práva udělovat amnestie.

 
10:31

Grygárek se brání: S Janouškem a Rittigem v kontaktu nejsem. Pražský státní zástupce, kterého vyšetřovatelé označují jako podezřelého z předávání informací kmotrům, pro lidovky.cz řekl, že Janouška zná, ale v čilém kontaktu nejsou.

"Nepopírám, že ho (Janouška) znám, už jsem i vysvětlil poměrně bizarní způsob, jak jsme se k sobě dostali. Moje tchýně restituentka kupovala byt, kde žil můj syn a on způsobil nějakou škodu. Až posléze jsem zjistil, že poškozený je pan Janoušek, s nímž jsem řešil tuto pojistnou událost," tvrdí Grygárek. Volali si prý jen v roce 2011, když pak řešili pojistnou událost.

"Pana Rittiga jsem viděl, naše kontakty byly naprosto sporadické, před drahnou dobou skončily," dodává Grygárek, kvůli kterému vedla razii raději Olomouc namísto Prahy.

 
10:19

Přelet nad kmotřím hnízdem. Takhle si žije v Praze na Vinohradech komplic Nagyové Ivo Rittig. Má zde sídlo jako král! Čtěte ZDE

 
09:55

"V každé sféře společnosti, tudíž i v politice, má ženská intuice, ženský cit a styl komunikace nezastupitelné místo. Paradoxně v politice ale převládají muži. Byť všichni dobře víme, že nejlepší tým tvoří právě muž a žena. On a ona. Jing a jang," řekla Jana Nagyová v posledním rozhovoru před zatčením redaktorům Blesku. Čtěte ZDE

 
09:41

Proč není Nečas trestně stíhán? "Nečas se na "obchodu" zcela vědomě podílel," řekl serveru tyden.cz právník Václav Láska, který na trojici Tluchoř, Šnajdr a Fuksa, ale i Petra Nečase podal trestní oznámení kvůli trafikám pro rebely z ODS již v lednu. Podle Lásky se navíc veřejně přiznal k tomu, že trafiky pomáhal sehnat, i ministr financí Miroslav Kalousek. "Máme tady úplatkářský trestný čin, kde je dáno, že někdo dával a jiný bral. Z těch, kdo dával, je obviněna zatím pouze paní Nagyová. Nedokážu si představit, že vše je jen z její hlavy," uvádí advokát.

 
09:30

Pořádný rozruch je i nadále kolem Nečasovy pravé ruky Jany Nagyové. Spekuluje se o tom, zda kromě trafik pro trojici rebelů z ODS Tluchoř, Fuksa a Šnajdr nepřihrála výhodný post i své vlastní dceři Nikole, která usedla v ČEZu. O Nikole Nagyové čtěte ZDE

 
09:18

Razie pokračují! Útvar pro odhalování organizovaného zločinu tentokrát naběhl do domu Tomáše Jindry, poradce ministrů Kuby a Bendla. Čtěte ZDE

 
09:17

S hledáním Nečasova nástupce začne Miloš Zeman v pátek, kdy na zámeček do Lán začne zvát představitele jednotlivých parlamentních stran. Zeman však zatím mlží, zda podpoří současnou koalici a nebo předčasné volby, o které usiluje opozice. Již dnes by však na Hradě měl Zeman přijmout Nečasova nástupce v čele ODS Martina Kubu.

 
09:16

Dobrý den, Česko. Premiér Nečas to má za sebou, včera předal demisi do rukou prezidenta Zemana. Zůstane však poslancem. Jenže namísto 169 300 Kč bude nyní brát "jen" 56 tisíc. Vzhledem k rozvodovému řízení se tak bude mít Nečas co ohánět. Více o Nečasově finanční situaci čtěte ZDE

rolpa ( 19. června 2013 13:32 )

Ano i tohle je uplatek.Je jedno jestli si nabídnutým místem které dostal jako odškodné polepšil či nepolepšil .Tohle místo dostal formou uplatku čili upřednostněně před kohokolim jiném ucházeči o práci řádně vedeným na pracáku.Není možné aby se volná pracovní místa uměle držela pro odcházející funkcionáře kterým se pak přidělují jako uplatky.

rolpa ( 19. června 2013 12:56 )

I tohle hraje důležitou roli v životě.Kdo neumí ovládát své city, chutě, pohnutky je vlastně neschopným pro každého.Nelze vyloupít banku jen proto že tam jsou peníze, nelze ukrást cokoli jen proto že se to nabízí k odcizení .To prostě nejde.Clověk inteligenní, disciplinováný ,zodpovědný to neudělá ani nedělá.A o tom je ta uspěšnost v tom co děláme co nás živí.

rumovapalice ( 19. června 2013 12:06 )

já myslím, že jsi pi.to.mej šašek, nebo hloupá neplodná kráva, život se nežije podle šablony kterou vymýšlí podobní dementi jako jsi ty, což je na něm to pěkné a nelze vzdorovat citu i když máš deset dětí,,,

xcarodejka ( 19. června 2013 10:28 )

u nás je to normální.... to je přesně to, co pokládám za vážné. Není důležité zavřít 7 lidí ale pomalu napravovat všeobecné mínění,že korupce je lidská a tolerovatelná. Pokřivil nás komunismus i kapitalismus, a přitom kdyby byli v jakémkoli systému kvalitní lidi, tak by nekončil katastroficky a sám sebe nepožral.

itartas ( 19. června 2013 10:17 )

Nečas doplatil na to, na co doplatí téměř vždy většina chlapů, kteří vlezou do postele s jinou než vlastní manželkou. Nehledě k tomu, že někdo kdo má 4 děti se nerozvádí. Bude toho do nejdelší smrti litovat! Zničil život sobě, ale i jim!

Zobrazit celou diskusi