Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Byl objeven druhý Stonehenge: O 3000 let starší!

Slavný Stonehenge leží na Salisburské pláni v Jižní Anglii
Slavný Stonehenge leží na Salisburské pláni v Jižní Anglii  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, šim - 
16. prosince 2010
08:52

Sluneční chrám postavený před 8000 lety prý objevili archeologové nedaleko města Vraca na severozápadě Bulharska. Stavba je podle odborníků asi o 3000 let starší než její britský protějšek proslulý Stonehenge.

Bulharský sluneční chrám ve tvaru podkovy je situován nedaleko vesnice Ohoden. Na rozdíl od megalitického kruhu na pláni u Salisbury však nestál na zemském povrchu, ale archeologové ho nalezli teprve po odkrytí tun hlíny.

Prehistoričtí lidé tuto stavbu podle odborníků využívali jako observatoř pro výpočty nejlepší doby pro zahájení setí a sklizně na základě pohybu nebeských těles. Na tomto místě prý prováděli také rituály s předáváním darů Slunci kvůli zajištění dobré úrody.

V okolí chrámu nalezli archeologové též desítky hliněných a kamenných disků. "Již samo slovo disk evokuje sluneční kotouč. Artefakty ukazují, že toto je nejstarší chrám zasvěcený uctívání Slunce objevený v tomto regionu," uvedl archeolog Georgi Ganetsovski.

V roce 2004 v této oblasti archeologové objevili i další unikátní nález, nejstarší známé lidské pozůstatky na Balkáně. Kostra ženy byla podle expertů stará 9000 let a patřila k tamější první zemědělské civilizaci.

692476:gallery:true:true

volic ( 9. ledna 2011 13:48 )

a je jich docela dost.

ellora_danen ( 16. prosince 2010 10:00 )

řekla bych, že někteří možná i z jiných zvířat

Zobrazit celou diskusi