Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zlatá kapka na Expu je podvod: Je z hliníku!

Zlatá kapka v českém pavilonu na Expu
Zlatá kapka v českém pavilonu na Expu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
28. října 2010
17:25

Obří zlatá slza, která se stala jedním z nejsledovanějších exponátů českého pavilonu na Expu 2010 v Šanghaji a jež také vyvolala vlnu diskuze, jak tato kapka vlastně souvisí s Českou republikou, je ve skutečnosti vyrobena z hliníku, zlato ji pouze pokrývá.

Kapka měla být původně vyrobena z tuny zlata České národní banky, vláda je však tvůrcům odmítla zapůjčit. Umělec, její autor Federico Díaz, kapku odlil z hliníku a na hliníkové tělo pak nanesl tenkou vrstvu zlata vážícího 3,4 gramu, sdělil manažer marketingu a komunikace české expozice Jiří František Potužník.

Tvůrce obří kapky Federico Díaz prozradil, že součástí českého pavilonu v Číně zůstane věrná kopie kapky, originál Díaz prodat nechce a bude jej dále vystavovat ve světě.

„Ta originální socha, která je teď vystavena, nebude prodána. Bude vytvořena jiná, která se stane součástí českého pavilonu a zůstane v Číně," řekl Díaz.. Podle něj byly na výrobu uměleckého díla použity i nanotechnologie. Kopie bude podle Díaze vyrobena úplně stejně. Zůstane součástí českého pavilonu, který nedávno koupila farma československo-čínského přátelství za částku, která zůstává utajena.

Díaz je nyní v New Yorku, kde jedná o první "štaci" pro originál zlaté kapky. Poté by ji rád vystavil i v dalších světových muzeích a galeriích.

Umělec množství zlata tajil

Na jaře před zahájením světové výstavy byla výroba slzy v Česku velmi sledovaná. Když vláda odmítla zlato zapůjčit, umělec oznámil, že je získal od soukromé firmy. Tajil, kolik slza váží, prozradil jen, že je to spíše méně než tuna. "Vláda se bála zlato zapůjčit. Nynější váha se rovná odvaze státu," podotkl před časem Díaz.

Díazova instalace nazvaná LacrimAu pracuje především s city, které člověk prožívá při pohledu na obří zlatou kapku. Emoce pak snímá z hlavy návštěvníka do počítače. Ten je vyhodnotí a pipetovací systém pak z esencí vyrobí osobní vůni. Umělecký počin propojuje podle Díaze lidské slzy, zřejmě jednu z mála kapalných látek, s níž se neobchoduje, zlato jako symbol emocí, moci i válek a smutku a čich jako jeden z nejstarších smyslů. Název LacrimAu kombinuje latinský výraz pro slzu s chemickou značkou zlata.

Český pavilon reprezentuje Českou republiku v Šanghaji jako moderní zemi. Vláda na účast v kulturní olympiádě národů vyčlenila půlmiliardu korun. Pavilon byl prodán čínskému podniku za více než 30 milionů korun.

Expo končí 31. října, Podle odhadů by měla celková návštěvnost českého pavilonu, který patří k oblíbeným expozicím, pokořit hranici osmi a půl milionu osob.

djaba ( 29. října 2010 21:35 )

Také jsem měl dojem , že roztavit zlato a odvézt ho, by byl skvělý podvod. Tam by se na to přišlo až na konci výstavy a zlato by bylo kdoví kde.

bernadette ( 29. října 2010 04:09 )

jjo, zlato neni zlato, ale hliník a autor není Čech, ale Argentinec .... jak typické!

cocococo ( 29. října 2010 01:53 )

Duvera je velka vec,ale Federico Diaz,co je to za jmeno? Kde se vzal? Argentinec.Takovejch "dobraku" co chteli zapujcit majetek,penize ci zlato v Cechach uz bylo mraky.Dobre udelali ,ze mu nic nepujcili,nakonec lhal ,ze mu pujcil soukromej objekt.Kazdej soukromej objekt by mu nasral.Argentincovi.Necely 4 gr platkovyho kniharskyho zl;ata na to vyplejtval ,a 100 kg hliniku.Uz to vydim ,jak tu tunu zlata zasmeli v Americe a bude pect asado kazdej den a hubu bude mit okolo cely hlavy jak by se chechtal jak cechacky pocural.Pastevec.

cert ( 28. října 2010 18:28 )

Myslím, že je to správně. Takto ta kapka mnohem lépe vystihuje a popisuje stav české ekonomiky a bohužel i demokracie.

Zobrazit celou diskusi