Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spermiím vyrobili dráhu: Vajíčko oplodní jen šampion!

Jen ty nejšikovnější spermie mají šanci na úspěch.
Jen ty nejšikovnější spermie mají šanci na úspěch.  (Autor: scom)
Autor: Michal Budík, koj - 
16. října 2010
10:19

Tři, dva, jedna, START! Miliony borců se vrhají vstříc závodu plného smrtících překážek. Pro drtivou většinu z nich bude tento bratrovražedný souboj jejich zaručeně posledním. Uspět totiž může maximálně deset nejlepších. Za to je ale čeká příjemná odměna a přízeň mladých žen. Přesně tak by měla ve zkratce fungovat překážková dráha, kterou pro spermie vyvíjejí brněnští vědci.

Na projektu »závodiště« se podílí zhruba patnáctičlenný tým odborníků. Skládá se z lékařů, sester a embryologů z Centra asistované reprodukce FN Brno a vědců z Národního centra pro výzkum biomolekul Masarykovy univerzity. „Spermie budou muset na tomto trenažéru překonat 3 až 5 překážek,“ řekl Blesku gynekolog Igor Crha.

Kromě nutnosti urazit určitou vzdálenost je po cestě prověří také teplota, hormony nebo chemické složení roztoku. Spermiím se bude měřit také čas. „Jestli ale má rychlost jakýkoliv vliv na kvalitu, to v tuto chvíli nevíme,“ doplnil Igor Crha.

Test nejšikovnějších spermií

Sestava senzorů bude na délku měřit jen několik málo centimetrů. Její význam by ale mohl být značný. Umožní vybrat spermie, které zvýší šance na úspěšnost umělého oplodnění. Ta se nyní v průměru pohybuje okolo 40 procent. Vědci jí docílili díky největším a nejhezčím spermiím vybíraným pomocí světelného mikroskopu. Nově by ale dostaly šanci proniknout do vajíčka spermie nejšikovnější. „Pokud bude ta metoda fungovat podle našich představ, zvýší úspěšnost snahy o umělá oplodnění o 10 až 20 procent,“ uvedl Igor Crha.

Trenažér, který jeho duchovní otcové nazývají také umělou vaginou, nabídne pod mikroskopem adrenalinovou podívanou. Milovníky sázek ale nepotěší. Ze zákona by si nemohli vsadit na tým, ale jedině na konkrétní borce. „I u anonymního dárcovství musí být otec jasně daný. Proto mezi sebou nebudou moct soupeřit spermie několika dárců,“ poukázal na omezené možnosti závodiště smrti a následného života Igor Crha.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi