Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jedovatá zápřednice číhala ve slunečníku

Zápřednice je nejjedovatější pavouk v Česku
Zápřednice je nejjedovatější pavouk v Česku  (Autor: Jana Ullrichová)
Autor: uá - 
3. srpna 2010
09:50

Šok zažila maminka dvou malých dětí (3 roky a 2 měsíce) Kateřina Hacmanová (29) z Děčan na Litoměřicku. Když v neděli večer skládala na zahradě u domu slunečník, vypadl z něj na ni exotický pavouk. Její manžel ho odchytil do sklenice.

Podrobným zkoumáním a srovnáním s fotkami na internetu zjistili, že se jedná o jedovatou zápřednici. „Bylo to nepříjemné. Když jsem si představila, že by mohla spadnout do kočárku k synovi nebo by kousla dceru, bylo mi úzko,“ řekla.

Případů, kdy se lidé s tímto pavoukem pocházejícím z Francie setkávají, stále přibývá. Podle odborníků za tím stojí změny klimatu. „Je to dlouhodobější problém související s oteplováním. Teplé počasí, které u nás nyní je, je jim příjemné. Proto se tyto původně jižní druhy k nám přesouvají,“ řekla Věra Vrabcová z ústecké zoo.

Rodina Kateřiny Hacmanové chytila pavouka do sklenice Rodina Kateřiny Hacmanové chytila pavouka do sklenice | Jana Ullrichová

Nemusíte je utlouct

I když kousnutí zápřednice je bolestivé a pro alergiky může znamenat i vážné zdravotní komplikace, není třeba pavouka na potkání utlouct.

Pokud jej, tak jako rodina Kateřiny Hacmanové, chytíte do sklenice, je nejlepší odnést jej co nejdál od lidí. „Zpátky se už nevrátí. Není ale vyloučeno, že se jim na zahradě objeví další. Na Litoměřicku se vyskytují hojně,“ dodala Vrabcová.

bara ( 12. srpna 2010 20:21 )

kam jsem se to dostala? nevšimla jsem si, že - až teď, to datum...hehe... no, alespoň jsem vedla monolog ...

bara ( 12. srpna 2010 20:08 )

to je pravda - pavouci se usadí i za skříní, kterou neodsunuješ každý den... vymetat je neustále z domu fakt nepomůže - každá hospodyňka tohle ví. na druhou stranu doma se jedovatí pavouci nezdržují, protože se živí (jsou to vlastně takoví "uklizeči") jiným droboučkým hmyzem...

bara ( 12. srpna 2010 20:06 )

oprava - invAzní

bara ( 12. srpna 2010 20:06 )

máte pravdu, přichází k nám spolu nejen s migrací lidí, ale právě importem zboží různá havěť, to víme všichni. A invezních roslin a například i slimáků (španělský např.) je čím dál víc. Ty rostliny - a není to jen bolševník, který si vysadil kdysi dávno do své zámecké zahrady kníže Metternich a pak se postupně rozšiřuje do celé krajiny, ale i jiné invazní rostliny nemají v našich krajích co dělat, vytlačují ty, které tu rostou odjakživa. A tak to je nejen s flórou, ale i faunou. .

bara ( 12. srpna 2010 19:57 )

je to hodně boelestivé i pro dospělého!! Malé dítě by zřejmě se muselo léčit z kousnutí tohoto jedovatého pavouka v nemocnici.

Zobrazit celou diskusi