Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Konšká babička porodila hřebečka! Ve 23 letech!

Autor: Jiří Čada - 
27. června 2010
05:00

Příroda je opravdu mocná čarodějka! Jak si jinak vysvětlit skutečnost, že stará kobyla, opravdu koňská babička Šárka (23), přivedla na svět tento týden zdravé hříbě. Je to stejné, jako by dítě porodila pětaosmdesátiletá žena. Čerstvě narozený hřebeček už má také jméno: Blesk.

Do záchranné stanice zvířat v Kletečné na Humpolecku přišla stařičká klisna z Nových Hradů na jihu Čech. Celý život stahovala dřevo.

„Její majitelka mně ji sem dala na dožití, když ji mladší koně ve stádu odmítali pustit ke krmení. Přišla celé pohublá,“ vypráví její současný majitel Ladislav Váňa. Doklady od klisny hovoří jasně. Datum narození: 14. dubna 1987.

„Já tomu vůbec nechtěl věřit, že takhle stará klisna může zabřeznout. V patnácti letech je to už u klisny zázrak. To je zhruba stejné, jako kdyby otěhotněla žena v osmdesáti pěti letech,“ líčil překvapení Nedělnímu Blesku veterinář Radek Maryška.

Náznaky od nápadníků odmítala

Něco podobného nečekal ani Ladislav Váňa. „Když sem přišla na důchod, tak bylo jasné, že už má své za sebou. Jakékoliv náznaky nápadníků odmítala. K hřebcům byla agresivní,“ vyprávěl.

Pak se ale v jejím výběhu objevil hřebec dřevařů ze severní Moravy. „Aby ho nemuseli stále převážet v autě, nabídl jsem jim, že ho tu mohou na čas ustájit. A bylo to,“ řekl Ladislav Váňa.

A proč pojmenoval hřebečka Blesk? „Jsem stálý čtenář těchto novin, líbí se mi, tak proč ne,“ dodal.

djaba ( 1. července 2010 11:58 )

Asy je to noví druch svířete , mislým , že je fše f pořátku . Také sem se přichlásyl na posycy redaktora Blezku.Mněl sem jetnyčku s čežtyny , protože mám náztafbu čežtyny v Čiernej u Čopu.

glumik ( 27. června 2010 10:08 )

OPRAVTE TEN NADPIS, JE TO TU FAKT JAK V AFRICE...

cernysvetlo ( 27. června 2010 09:56 )

Ale tupců, co neumí napsat správně nadpis, se najde v blesku skutečně hodně.

Zobrazit celou diskusi