Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dobrodruh Bear Grylls: Sní cokoliv, aby přežil!

Autor: Jan Horák - 
16. ledna 2010
22:50

Známý anglický dobrodruh přežije kdekoliv na světě. Své zkušenosti předvádí v televizní show.

Co s sebou vzít na pustý ostrov, doprostřed ledové Sibiře, rozžhavené Sahary, hustých lesů či nekonečných hor? Stačí anglický dobrodruh Bear Grylls (35)! Tento chlapík umí přežít ve všech koutech světa a obstarat si potravu i tam, kde to vypadá, že žádná není. Je sice pravda, že občas kvůli hladu sní cokoliv, včetně pavouků, škorpionů nebo syrových očí jačí zdechliny. Jak si zachránit život v extrémních podmínkách Bear předvádí v reality show Nutné k přežití, kterou vysílá kanál Discovery.

Už jako malý byl Bear Grylls předurčen k tomu, stát se dobrodruhem. Když mu bylo osm let, dostal od otce fotografii Mount Everestu. V ten moment začal mít jediný sen – zdolat tuto nejvyšší horu světa. Sen si poměrně rychle splnil. Už ve 23 letech se na Everest vyšplhal a stal se nejmladším Britem, který ho kdy pokořil.

Málem přišel o život

Dobrodružná povaha přinutila Beara Gryllse najít si dobrodružné zaměstnání. V mládí sloužil tři roky u britských speciálních jednotek SAS jako výsadkář. Už v té době věděl, jak přežít v extrémních podmínkách, a učil to i ostatní vojáky. Služba pro SAS ho ale málem stála život. Při jednom výsadku v africké Keni se mu totiž zasekl v 500 metrech nad zemí padák a Bear dopadl zády na zem pouze s částečně otevřeným padákem. Dobrodruh sice pád přežil, ale zlámal si tři obratle a nemohl chodit. Hrozilo, že bude ochrnutý na celý život. Po sérii operací a osmnáctiměsíční rehabilitaci se však uzdravil a začal se věnovat dobrodružnému životu na hranici života a smrti. Díky svým zkušenostem se v Anglii nedávno stal ve svých pětatřiceti letech nejmladším vrchním skautem v historii anglického Skautského svazu. V současné době má ženu a tři děti. Ani rodina však Beara nezastavila od dalšího riskování života.


Oblíbená pochoutka? Syrové oko

V roce 2006 začala televizní stanice Discovery vysílat show Beara Gryllse s názvem Nutné k přežití. V každém dílu pořadu je Bear vysazen helikoptérou uprostřed neznámého terénu a divákům ukazuje, jak tam přežít. Nejedná se přitom o nic jednoduchého. Anglický dobrodruh totiž velmi často navštěvuje místa, jako jsou například Sibiř nebo Sahara, kde je obtížné sehnat jakoukoliv potravu či zdroj pitné vody. Bear proto jí téměř všechno, o čem ví, že se to sníst dá. V jednom díle ho tak vidíme pozřít štíra a pavouka, v dalším zase žábu, želvu nebo syrové oči mrtvého jaka.


Vodu najde i na Sahaře

Co se hledání pitné vody ve vyprahlé poušti týče, poradí si Bear jednoduše. Vezme do rukou sloní výkal a nad ústy z něj vyždíme tolik kapek, kolik se jen dá. S žízní mu pomohla i zdechlina velblouda. Když ji v poušti Bear našel a rozřízl nožem v oblasti žaludku, měl hned o několik litrů pitné vody víc. Vnitřnosti totiž velbloudovi slouží i jako zásobárna vody a zvíře díky nim dokáže v pouštních podmínkách přežít bez životně důležité látky i kolem dvou týdnů. V australské poušti se ale Bearovi nedařilo vodu najít, tak vypil svou vlastní moč. Prý to ve čtyřicetistupňových vedrech dokáže prodloužit život i o několik hodin.

V současné době Bear Grylls natáčí již pátou řadu pořadu Nutné k přežití. Celkem bylo na kanálu Discovery od roku 2006 odvysíláno již 51 dílů. Show je velice oblíbená, hlavním lákadlem každého dílu je otázka, co tentokrát Bear Grylls všechno sní.

Tohle Bear Grylls už snědl:
obří červy, pavouka křižáka, tesaříka, střevlíka, solifugu, štíra, veverku, ještěrku, žábu, oční bulvu jaka, oční bulvu ovce, maso ze zdechliny zebry, tuk z velbloudí zdechliny, mravence, šneka, kobylku, želvu, piraňu, zmiji růžkatou, kozlí varlata

jaryncip ( 25. dubna 2011 01:54 )

www.beargrylls.cz - krásné české fanstránky o tomto dobrodruhovi

djaba ( 18. ledna 2010 21:20 )

Doufám,že si po tom umyješ ruce.

c3rb3r0s ( 18. ledna 2010 11:27 )

Co je na tom divnýho? Já piju svoji moč i když se nudím u počítače doma.

djaba ( 17. ledna 2010 20:55 )

Sníst bez následků nelze cokoliv , i párek nevalné chuti zapříčiní to , že se nám neudělá dobře.Ten chlap jí syrové věci plné parazitů a zárodků různých chorob a potom musí následovat složitá léčba.

zirafa ( 17. ledna 2010 20:17 )

chudák jeho žaludek! ve Faktoru strachu taky jedí podobné obludnosti! Červy, šváby, slimáky, kravské dělohy, ovčí oči, sobí varlata, koňské řitě a další lahůdky! Občas se mi zvedá kufr...

Zobrazit celou diskusi