Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Víte, co říká znaková řeč vašich miminek?

Autor: Pavel Ryšlink - 
9. února 2009
05:29

Myslíte si, že vaše batolata jen tak mávají, žmoulají si ruce nebo proplétají prstíky? Omyl! Možná vám tím chtějí něco říct! Tvrdí to alespoň autoři americké metody zkoumání gestikulace miminek. Tuhle znakovou řeč se teď učí i maminky v Česku.

Americkou metodu, která má usnadnit komunikaci mezi malými dětmi a rodiči, představila lektorka Radka Kovaříková v prostějovském mateřském centru Cipísek.

"Je to způsob dorozumívání pro všechny děti, které ještě neumějí mluvit. Řeč totiž není tak důležitá, jako schopnost dorozumět se! Je jedno, jestli to jde pusou nebo rukama," tvrdí Kovaříková.

Znakovou řeč pro batolata vymyslely dvě americké psycholožky. Děti podle nich dokáží pomocí znaků vyjádřit potřeby a pocity. Metoda vychází z běžných gest, která děti používají, jako 'pá, pá', 'prosím, prosím', 'to' a podobně. Znaková řeč pro batolata údajně napomáhá rozvoji mluvené řeči a upevňuje pouto mezi rodiči a dětmi. Podívejte se, co znamenají jednotlivá gesta.

dedekorg ( 12. února 2009 09:02 )

měly jsme 3 děti nyní máme 2 vnoučata a z každým jsme domluvily od roku slovama.Nechápu jaké bludy se tu někdo snaží v nutit lidem.pokud se dítěti nikdo nevěnuje je jasné že začne mluvit od 3 let a chodit taky.

Zobrazit celou diskusi