Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud: Manželství muslimky, která nebyla pannou, platí!

Máme takovéhle prstýnky.
Máme takovéhle prstýnky.  (Autor: Martin Mithofer)
Autor: ČTK - 
17. listopadu 2008
16:47

Manžel si podal žádost, aby soud zneplatnil jeho manželství, protože jeho drahá nebyla před obřadem panna. Odvolací soud ale rozhodl, že sňatek platí.

Předchozí soud dal 1. dubna za pravdu rozkacenému muži, že se stal obětí podvodu, když mu nevěsta lživě tvrdila, že je panna, a sňatek pro chybějící "základní vlastnost" nevěsty anuloval.

V novém verdiktu se naopak uvádí, že "lež se nevztahovala k zásadní vlastnosti a není tudíž přijatelným podkladem pro zrušení manželství. Chybějící panenství nemá vliv na kvalitu manželského života, uvádí se dále v dokumentu.

Vzhledem k tomu, že pár původem z Maroka se již oddělil, dá se očekávat, že pokud nebude případ hnán ještě výš, tak se možná rozvedou. Muž ve věku kolem 30 let, který pracuje jako počítačový programátor, před prvoinstančním soudem prohlásil, že nemůže založit vztah na lži. O deset let mladší nemocniční sestra se k lhaní přiznala a nakonec sama chtěla, aby bylo manželství zrušeno.

Případ rozpoutal velkou bouři a vyvolal obavy, zda se neposilují náboženské prvky na úkor republikánského práva. V zemi se silnou muslimskou menšinou vnímá veřejnost podobné případy velmi citlivě.