Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Muslim odmítl u porodu muže, odneslo to dítě

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
13. června 2008
13:30

Soud ve francozském Lyonu zamítl žalobu muslimských manželů na nemocnici, kde se jejich dítě narodilo těžce postižené. Došel k závěru, že postižení zavinil otec, když se postavil proti tomu, aby u porodu asistoval lékař-muž.

Dítě se narodilo v roce 1998 v nemocnici Bourg-en-Bresse postižené kvůli neurologickým komplikacím při porodu.

Podle rozsudku porodní asistentka volala k porodu lékaře, ale manžel se fyzicky postavil na odpor. Lékařovu přítomnost povolil až po delším vyjednávání, kdy už bylo pozdě.

Je to v krátké době podruhé, co se justice musela zabývat projevy náboženského fundamentalismu, v obou případech muslimského.

V dubnu soud v Lille anuloval sňatek muslimského páru na základě stížnosti muže, že byl podveden, protože nevěsta nebyla panna a tudíž jí chyběla "základní kvalita".

V komentářích k případům se vesměs poukazuje na údajné ohrožení laického charakteru Francouzské republiky. Ale na druhé straně Soudy například ve všech případech potvrdily platnost rozhodnutí vyloučit ze školy někoho pro porušení zákazu nošení ostentativních náboženských symbolů. Velkou většinou šlo o muslimské dívky, které z vlastní vůle nebo z vůle rodičů chodily do školy v šátku.