Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Postřelená senátorka je sestřenice Paltrow

Autor: INT, ČTK, fik, shp - 
10. ledna 2011
16:51

Americká kongresmanka Gabrielle Giffords (40), které v sobotu v arizonském Tucsonu šílený střelec Jared Lee Loughner (22) prostřelil hlavu, je blízká příbuzná slavné americké herečky Gwyneth Paltrow. Kongresmanka měla štěstí. Střela pronikla celou levou částí mozku, ale nezasáhla kritická místa.

Postřelené kongresmance Gabrielle Giffords koluje v žilách stejná krev jako slavné americké herečce Gwyneth Paltrow. Její otec Spenser J. Griffords je totiž bratranec zesnulého hereččina otce. Přesto se osobně neznali. Hollywoodská hvězda doufá, že se stav političky zlepší. "Přestože jsem neměla tu čest se osobně s kongresmankou Giffords poznat, moje myšlenky jsou její s rodinou. Ale i se všemi oběťmi hrozného a nesmyslného činu. Modlím se za ně," uvedla herečka.

Zachránil jí kolega

Operace proběhla úspěšně, ale zda se politička zcela uzdraví, zatím není jasné. Terčem útoku byla podle dosavadního vyšetřování právě Giffords. Dvě třetiny lidí po takovém zranění na místě zemřou. Poslankyni zachránil život pravděpodobně její spolupracovník Daniel Hernández. Bezprostředně po střelbě se jí snažil zastavit krvácení tlakem na místo poranění a zraněnou ženu držel tak, aby se neudusila vlastní krví.

Náročná operace, rehabilitace potrvá roky

Za 38 minut už Gabrielle Giffords ležela na operačním stole. Operoval ji bývalý vojenský chirurg Peter Rhee, který sloužil v Afghánistánu. Lékaři pacientce dočasně odňali část lebky, protože se obávají otoku mozku. Další riziko představují úlomky kostí, které by mohly vyvolat krvácení. Politička je udržována v přerušovaném umělém spánku. Po operaci s lékaři komunikovala, ale mluvit zatím nemůže. Čeká ji dlouhá rehabilitace, která může trvat měsíce i roky.

Akce rasistů?

Americká policie mezitím začala prověřovat stránky rasistické a proti imigrantské organizace American Renaissance. Hledá motiv, proč Jared Loughner na kongresmanku zaútočil. Představitelé American Renaissance se však od incidentu v Tucsonu distancovali a sám útočník odmítá s policií spolupracovat.

Ihned k soudu!

Dnes ve 22.00 SEČ stane poprvé před soudem, který určí začátek předběžného líčení. Jako obhájkyně mu byla přidělena ex offo advokátka Judy Clark. Ta v minulosti hájila muže známého jako Unabomber, který posílal lidem výbušné poštovní zásilky a v roce 1998 byl za to odsouzen na doživotí. Jared Loughner zabil na sobotním mítinku před supermarketem v Tucsonu šest lidí, včetně devítileté dívky, a 14 dalších zranil. Zatím byl obviněn z vraždy a z pokusu o vraždu člena Kongresu. Hrozí mu i trest smrti.

janulka150 ( 10. ledna 2011 15:56 )

Je to skoro jak u nás,pořád se předpokládá,že se grázl polepší, až do doby další tragédie.Popravit ho měli už tehdy, když zastřelil těch 6 lidí a 14 zranil.Co s takovým psychoušem.Střílení na živý terč je nejspíš jeho nej.koníček.K této tragédii nemuselo vůbec dojít.Jaký asi oběť čeká život? S půlkou mozku,nejspíš jí bude jedno,že je živá.

Zobrazit celou diskusi