Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Austrálie čelí biblické povodni!

Autor: fik, jos - 
2. ledna 2011
19:01

Severovýchod Austrálie bojuje s nejhoršími záplavami za poslední desítky let. Voda, která připravila o domov více než 200 tisíc lidí, si vyžádala už i první oběť. Utonula žena (†41) v automobilu, který ze zaplavené hráze strhl proud.

„Čelíme povodni biblických rozměrů,“ řekl ministr financí státu Queensland Andrew Fraser. První obětí záplav se stala řidička, která se v sobotu v noci snažila dostat na druhý břeh řeky Leichhardt. Velká voda ji vzala i s autem. Tělo bylo nalezeno asi dva kilometry od místa neštěstí.

Ostatní řidiče, které také strhl proud při pokusu o přejezd hráze, se podařilo zachránit. Úřady však pohřešují nejméně dva další lidi. Voda zaplavila polovinu státu Queensland, který má rozlohu přibližně 1,8 milionu čtverečních kilometrů. Například v Rockhamptonu hladina řeky Fitzroy stoupla na 8,8 metru, vylila se z koryta a odřízla město od okolního světa.

„Těžko říct, zda už je nejhorší za námi. Myslím, že se nacházíme tak uprostřed,“ prohlásil Alistair Dawson z policejního oddělení v Queenslandu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi