Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Španělé si nezapálí v baru ani u školy: Nejtvrdší protikuřácký zákon na světě

Ilustrační foto
 (Autor: Famous)
Autor: ČTK, jaj - 
2. ledna 2011
09:31

Španělsko zasáhla tvrdá rána. V zemi, kde se kouřilo skoro pořád, je nyní zapálená cigareta ve veřejných prostorách ilegální. Nezapálí si v baru, někde dokonce ani na ulici. Reakce jsou protichůdné, ale ty negativní výrazně převládají.

Už 2. ledna se jeden z nejlaxnějších protikuřáckých zákonů v Evropě změní na jeden z nejpřísnějších spolu s tím, který zavedlo Irsko. Španělští kuřáci si už nebudou smět zapálit v barech, restauracích ani kavárnách, protože nová legislativa zakazuje kouření ve všech uzavřených veřejných prostorách. Nelegální také bude kouřit na všech dětských hřištích a školních či nemocničních pozemcích.

Španělsko už jeden protikuřácký zákon má; v platnosti je od ledna 2006. Ale ten je méně omezující než zákony platící v dalších evropských zemích, které zakazují kouření na pracovišti, v prostředcích veřejné hromadné dopravy a v obchodech. Dosavadní zákon umožňoval majitelům barů, restaurací a kaváren, aby sami rozhodli, zda budou jejich podniky kuřácké nebo ne. Většina z obavy z poklesu zisků se přirozeně rozhodla, že si zákazníci zapalovat mohou.

Hotelová asociace pění

Ovšem mnozí podnikatelé v oboru pohostinství nad novým zákonem pění. Vláda "uvalila naprostý zákaz bez ohledu na údaje, které jí byly předloženy, a také bez objektivní a pečlivé studie", prohlásil José Luis Guerra, viceprezident španělské Hotelové a cateringové asociace (FEHR).

Podle něj bary a restaurace velmi tvrdě zasáhla ekonomická krize a podniky za sebou mají 31 měsíců klesajících tržeb. Zákaz kouření podle jeho odhadů přinese další pětiprocentní propad tržeb v restauracích, desetiprocentní v barech a patnáctiprocentní v nočních klubech - a to v době, kdy se země snaží z krize pozvednout. FEHR doporučoval systém obdobný francouzskému, kde je povoleno oddělení kuřáckých prostor vybavených ventilátory.

Nejradikálnější protikuřácký zákon na světě

Dominic Brisby, šéf španělské tabákové společnosti Altadis, která je pobočkou britské Imperial Tobacco, nazval španělskou legislativu "jedním z nejradikálnějších protikuřáckých zákonů na světě". "Je dokonce ještě extrémnější než v Irsku, protože tam mohou kouřit venku, ale tady je to v některých situacích zakázáno," řekl španělskému deníku El País. "Ty, kdo kouří, se zákon snaží změnit v druhořadé občany a selže, protože to způsobí obrovské ekonomické škody jak těm, kdo kouří, tak nekuřákům."

Kuřák Ignacio, dvaačtyřicetiletý voják potahující z cigarety v přeplněném baru v Madridu, nový zákon odsoudil jako "krok zpátky, zvlášť s přihlédnutím k životnímu stylu, který tu ve Španělsku máme a s ohledem na společenský život na takovýchhle místech", řekl.

Najdou se i pozitivní ohlasy

Ministryně zdravotnictví Leire Pajínová zákon podpořila coby "podstatný krok při obraně zdraví španělského lidu". Podle ní dokonce může být přínosný pro bary a restaurace, protože povzbudí nekuřáky, zvláště pak ty s rodinami, aby chodili posedět častěji. Připustila nicméně, že to bude vyžadovat změny, které nějakou dobu potrvají. "Zvyky se nedají změnit za den," dodala.

A někteří z pohostinského podnikání s ní dokonce i souhlasí. "Určitě nás to finančně poškodí," řekl Alfonso Castro, spolumajitel restaurace El Borbollón v centru Madridu. "Ale během pár měsíců si na to lidi zvyknou, stejně jako si zvykli v Itálii, Anglii a Německu, a žádné problémy tu nebudou."

Přivítali byste v České republice stejně tvrdý protikuřácký zákon? Řekněte nám svůj názor v diskuzi.

husqarnowicz ( 2. ledna 2011 18:27 )

v restauracích, barech atd. se zakrátko nebude smět nikde v Evropě, jen u nás ano. Pro modré ptáky by zákaz znamenal omezování svobody podnikání, pro pravdoláskovce omezování lidských práv a osobní svobody kuřáků.

babka54 ( 2. ledna 2011 14:05 )

To je snad věc rodičů,jak si je vychovají.

waserman ( 2. ledna 2011 12:06 )

by byla, kdyby u nás zakázali korupčníky, kmotry a jiné mafiány na úředních postech. Časem bychom měli tolik peněz, že bychom nevěděli co s nimi a takové a podobné blbé zákony bychom na nic nepotřebovaly, neboť naši důchodci by z rance co bychom z výše uvedeného zákonu vydělali mohli použít na ozdravnou cestu někam do čisté přírody

e.44 ( 2. ledna 2011 11:59 )

Vždyť to tvrdá rána je. A to pro všechny obchodníky, jejichž podnikatelských prostor se to týká.

japome ( 2. ledna 2011 11:52 )

U nás to není možné - cigarety, nafta, benzín a chlast - jsou pro náš stát životně důležité

Zobrazit celou diskusi