Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Český horolezec uklouzl v Tatrách: Padal 200 metrů

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
27. prosince 2010
21:48

Mnohočetná zranění utrpěl český horolezec, který v pondělí ve Vysokých Tatrách uklouzl a spadl z 200metrové výšky. O pomoc horskou službu požádal jeho kolega, s nímž zdolával vysokohorský hřeben. Ke zraněnému přiletěl i vrtulník.

Dvojice českých horolezců zdolávala hřeben Bášt, když jeden z nich uklouzl na nesoudržném skalnatém povrhu pokrytém sněhem. Padal přibližně z výšky 200 metrů přes sněhová pole a skalnatý práh.

Na místo byl vyslán vrtulník letecké záchranné služby s lékařem na palubě. Záchranář a lékař pacienta na místě ošetřili a připravili na transport do nemocnice v Popradě, kam byl následně přepraven.

Slovenská horská služba na svých stránkách varuje, že trasy ve Vysokých Tatrách jsou zledovatělé a pohyb po nich vyžaduje velkou opatrnost. Vlivem silného větru mohou být některé cesty zavalené spadanými stromy.

divenka ( 28. prosince 2010 10:38 )

jsou brány už jako velehory, byť nejnižší... Ale kupa lidí to podceňuje a myslí si, že když vylezou v pohodě na Sněžku, nebo ja Praděd, tak je to OK i v tatrách. Nerespektují nic, výbavu mají sice značkovou, ale klidně nefunkční, nebo ji neumí použít. Jezdím do Tater jen jako turista, ne skialpinista, ale co jsem parkrát viděla na vysokohorských chodnících, nad tím mě zůstával rozum stát.

komarius ( 28. prosince 2010 10:21 )

....a říkal si: zatím je to dobrý,zatím je to dobrý.

stofan ( 28. prosince 2010 10:14 )

ono to moc nepride vtipne len mi stale nejde dohlavi preco stale bud cesi alebo poliaci, hej hou bratia nasi, davajte vecssi pozor, oni to niesu krkonose

Zobrazit celou diskusi