Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sebevražedný útok v Pákistánu: 45 mrtvých, sto zraněných

Autor: ČTK, mivr - 
25. prosince 2010
21:35

Nejméně čtyřicet pět lidí v sobotu zahynulo a kolem sto jich bylo zraněno při sebevražedném útoku na severozápadě Pákistánu. Místní úřady oznámily, že útok provedla žena zahalená do muslimského oděvu, když nejprve do davu vhodila dva granáty a pak na svém těle odpálila pás s trhavinami. Byla to historicky první pákistánská atentátnice.

Atentátnice se přimísila do fronty uprchlíků, kteří v obci Char při afghánsko-pákistánských hranicích čekali na převzetí poukázek na potravinovou pomoc Světového programu pro výživu (WFP).

"Když policie u vchodu do střediska chtěla prověřit její identitu, vtrhla dovnitř střediska, po policistech hodila dva ruční granáty a uprostřed davu asi třech set lidí se sama odpálila," řekl mluvčí pákistánské policie.

Mluvčí Talibanu promluvil

K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Taliban, podle něhož útok směřoval na paštunský kmen Salarzáí, protože mezi prvními začal na výzvu vlády zřizovat v roce 2008 protitalibanské milice. "Všechny protitalibanské síly, jako armáda a policie, jsou cílem našich útoků," prohlásil mluvčí pákistánského Talibanu Azam Tárik.

Na místě výbuchu zahynulo 43 lidí, dvě osoby zemřely později, dalších 30 z celkem 102 zraněných je v kritickém stavu. Z celkem 43 mrtvých je šest policistů. Při dalším incidentu v noci na sobotu zranila exploze trhaviny učitele a tři žáky školy nedaleko města Péšávaru na severozápadě Pákistánu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi