Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zatracená zima! V Chorvatsku i zamrzlo moře

Autor: ČTK, vk, Kjaj - 
17. prosince 2010
19:17

Zamrzlé moře v Chorvatsku, růžový sníh ve Švédsku, dopravní chaos v Německu a stovky zrušených letů... Se sněhovou kalamitou a krutými mrazy teď bojují v několika zemích světa.

Zimní počasí na některých místech přináší i kuriózní situace. Mezi ně se řadí především unikátní úkaz z chorvatského městečka Ivinj, kde v Pirovackém zálivu zamrzlo moře. Zamrzlá hladina zaskočila i místní, kteří jsou na teploty hluboko pod nulou zvyklí. Podle meteorologů se jedná o velmi vzácný jev.

V Německu zaplatíte pokutu za sníh na střeše!

Se sněhovou kalamitou se potýká už několikátý den také Německo.Velká letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a Mnichově zrušila dohromady přes 200 letů a podle odborníků to není patrně konečné číslo. Pokud pojedete do Německa, dejte si pozor, aby vaše auto bylo pořádně očištěné. Kdo totiž bude na německých silnicích přistižen policií, že má na střeše sněhovou čepici, která by mohla při prudkém zabrždění spadnout na přední sklo, zaplatí pokutu ve výši až 80 eur (necelé 2 tisíce Kč). Problémy hlásí kvůli obrovskému přívalu sněhu také Bulharsko a sever Řecka, kde jsou některé silnice sjízdné pouze se sněhovými řetězy.

Růžový sníh byl neškodný

Ve Stockholmu způsobil pro změnu dočasný poplach růžový sníh, kvůli kterému městské orgány vydaly varování obyvatelům, aby se sněhu nedotýkali, že může být zamořen jedem na krysy, který je stejně zbarven. Vzápětí se ale přiznal jistý lyžařský klub, že připravoval stopu na běžkařský závod a označil ji růžovým práškem. Ten ale vítr brzy rozehnal do vzduchu. Prášek je prý neškodný, používá se i k barvení potravin a bonbonů. Poplach byl odvolán, děti ale byly vyzvány, aby růžový sníh raději necucaly...

palko1961 ( 17. prosince 2010 20:15 )

rok 2012, proto bude priroda stale casteji predvadet hmyzu ktery si rika clovek co dovede a kdo je ve vesmiru odjakziva panem.

husqarnowicz ( 17. prosince 2010 19:31 )

Chorvati teď mají asi 100x zředěnou představu o tom,jak je hnusně v Čechách.

Zobrazit celou diskusi