„Deset let žiju v zahraničí a tady se všichni zbláznili,“ kroutila hlavou nad výkony některých soutěžící talentovaná modelka, která v Itálii žije se svým přítelem, fotbalovým brankářem Gianluigim Buffonem (32).

Jinak nudnou Šeredovou nakonec Nova raději stáhla a poslala ji zpátky do její země zaslíbené. A Šeredová může jásat. Italové to opět dokázali. Jsou první na světě, kteří otevřeli polikliniku pro hračky.

"Lékaři" léčí plastové hračky

Neobvyklá "klinika" leží v samém srdci Neapole, nedaleko ulice San Gregorio Armeno, kterou proslavily její betlémy. Založena byla v roce 1899 projektantem Luigim Grassim.


"Lékaři" oblečení stylově do bílých laboratorních plášťů tu neopravují pouze starodávné hračky, vycpaná zvířata či panenky, ale také moderní plastové hračky, které mají pro jejich majitele sentimentální hodnotu.

Bravo Italia

Zaměstnanci kliniky tu tráví hodiny opravami dřevěných koníků a ručně malovaných porcelánových panenek, zašívají jejich šatičky nebo zprovozňují staré elektrické vláčky.

"Nezáleží na tom, jak je oprava obtížná, vždycky se ji snažíme udělat co nejlépe. A nikdy nenecháme nikoho bez pomoci, to je to tajemství," uvedla majitelka úspěšné "nemocnice" Tiziana Grassiová.

Italové jsou zkrátka nej. A Češi se mají co učit. I v bláznění...