Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Time: Zakladatel Facebooku je osobností roku! No už bylo na čase.. .

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se stal osobností roku, kterou každoročně vyhlašuje americký magazín Time
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se stal osobností roku, kterou každoročně vyhlašuje americký magazín Time  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
15. prosince 2010
15:26

Založil Facebook. Tato dvě slova by mohla posloužit jako samostatná nálepka. Nic jiného nemůže Marka Zuckerberga lépe popsat. Vytvořením této sociální sítě propojil půl miliardy lidí, vydělal tím balík peněz a ty rozdává na charitu. Teď ho časopis Time vyhlásil osobností roku.

Renomovaný týdeník mu titul udělil za to, že "propojil víc než půl miliardy lidí a zmapoval společenské vztahy mezi nimi, vytvořil nový systém výměny informací a změnil způsob, jak žijeme své životy".

Facebook, který má víc než půl miliardy uživatelů, Zuckerberg naprogramoval společně se dvěma kamarády v pokoji univerzitních kolejí. Původně univerzitní síť se rychle rozšířila do celého kyberprostoru a ze svého zakladatele udělala v roce 2008 miliardáře.

Podle Zuckerbergova příběhu byl natočen i snímek The Social Network, který podle filmových kritiků patří mezi velké favority při udílení Zlatých glóbů a Oscarů.

Půl majetku daruje na charitu

Nyní šestadvacetiletý Zuckerberg nepatří jen mezi nejmladší miliardáře světa, ale i mezi nejvýraznější osobnosti charity. Letos se připojil k výzvě zakladatele Microsoftu Billa Gatese, že daruje polovinu svého majetku na dobročinné účely.

Tradice každoročního jmenování nejvýznamnější osobnosti v magazínu Time se datuje od roku 1927. Loni se na titulní stránce časopisu objevil šéf americké centrální banky Ben Bernanke, rok před ním tehdy čerstvě zvolený prezident USA Barack Obama. V minulosti titul získali například současný ruský premiér Vladimir Putin, papež Jan Pavel II. nebo zpěvák U2 Bono Vox. Ačkoliv být držitelem tohoto titulu bývá většinou považováno za čest, osobnostmi roku se stali i diktátoři Adolf Hitler a Josif Stalin.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi