Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mám nádor na mozku kvůli mobilu, tvrdí Polák

Muž se chce soudit s výrobcem mobilů i telefonním operátorem
Muž se chce soudit s výrobcem mobilů i telefonním operátorem  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Jan Jedlička - 
15. prosince 2010
14:18

Mobil má dnes každý a stává se nezbytnou věcí k životu. Avšak polský právník Krzysztof (32) tvrdí, že ho telefon o život připraví. Kvůli jeho častému používání má totiž dle odhadů lékařů zhoubný nádor na mozku! Na výrobci telefonu i operátorovi mobilních služeb chce vysoudit 3 miliony zlotých (cca 18,5 milionu Kč).

O svém hrůzném onemocnění se Krzysztof dozvěděl před třemi lety. Tehdy měl lehkou dopravní nehodu, ale několik dní ho stále bolelo za krkem. Rozhodl se proto jít konečně k lékaři. Ti mu po vyšetření sdělili zdrcující zprávu - rakovina mozku. Dle jejich odhadů to mohlo způsobit časté používání mobilního telefonu. "Rozhodl jsem se proto požádat o nápravu a náhradu," řekl polskému serveru Fakt.pl.

Rakovina je v raném stadiu a Krzysztof jde ihned na operaci. Nádor je ale zhoubný a přes všechny operace a chemoterapie nadále roste. Na druhou operaci jede do Německa, avšak nádor nelze vyoperovat celý. V součastnosti má Polák na hlavě velikou jizvu a musí brát stále silné léky. Tumor v jeho hlavě o velikosti 3x4x2 cm by již neměl dále růst.

Soud bude složitý, názory odborníků se liší

"Poté, co jsem se dozvěděl, že by nádor mohl způsobit mobil, jsem začal schánět různé studie týkající se tématu. Ukázalo se, že by to mohla být pravda, proto jsem se obrátil na soud," řekl Krzyzstof. Zažaloval společnost Sony Ericsson a operátora Polkomtel.

Společnost Polkomtel vyjádřila soustrast s Krzyzstofovou situací. Ale "distribuované zařízení je bezpečné a má všechny příslušné certifikáty, také splňuje zákonem požadované normy," řekl mluvčí Katarzyna Meller.

Nyní bude o případu rozhodovat soud. Bude to ale velice obtížné, protože stanoviska odborníků o vlivu mobilních telefonů na lidské tělo, jsou naprosto protichúdná.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi