Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rozzuření studenti napadli prince Charlese a Camillu

Autor: ČTK, ap, Krvs - 
10. prosince 2010
07:41

Do divokých protestů londýnských studentů proti zvyšování školeného se připletl i korunní princ Charles s manželkou Camilllou. Rozzuření studenti vztekle kopali a tloukli do černého royce rollse, v němž pár jel. Vůz s neprůstřelným sklem dostal i několik zásahů bílou barvou, ale z místa se mu podařilo ujet. Vyděšené tváře královského páru vypojídají o tom, že situace byla velmi dramatická.

Takovou studentskou bouři Londýn nepamatuje. Britská Dolní sněmovna ve čtvrtek schválila skoro trojnásobné zvýšení školného na univerzitách. To okamžitě vyvolalo ostré studentské protesty, během nichž demonstranti také napadli auto s korunním princem Charlesem a jeho manželkou Camillou a pronikli do budovy ministerstva financí. Školné se má v Británii dle schváleného zákona zvýšit až trojnásobně.

Vnikly do ministerstva financí

Před budovou parlamentu se 30 tisíc naštvaných studentů po celé odpoledne střetávalo s policií. Po zasahujících policistech házeli nejrůznější předměty. Ti opláceli obušky a obě strany se místy přetahovaly o policejní bariéry. Studentům se nakonec podařilo proniknout na prostranství před parlamentem. Dav místy rozháněli také policisté na koních.

Po hlasování protesty vyvrcholily. Studenti zapalovali lavičky i další předměty a rozbíjeli okna. Agentura Reuters s odvoláním na svědky napsala, že za pokřiku "Chceme své peníze zpět" vyrazili dveře ministerstva financí a pronikli dovnitř. Policie je zakrátko vytlačila. Ale tím incidenty neskončily.

Napadli prince Charlese

Krátce nato totiž demonstranti zahlédli vůz, který převážel korunního prince Charlese a jeho manželku. Rozzuření demonstranti vůz obklíčili a začali do něho vztekle kopat.

Princova kancelář incident potvrdila. Uvedla ale, že vozu se po chvíli podařilo odjet a že "jejich královské výsosti jsou nezraněny." Podle sdělení kanceláře pár poté pokračoval v původně plánované cestě do divadla.

Británii čeká horký příští rok

Během listopadu studenti středních a vysokých škol demonstrovali proti vyššímu školnému v Londýně třikrát a protesty vždy vyústily v násilí. Kromě toho se v posledních týdnech na různých univerzitách odehrávaly okupační stávky a další protestní akce.

Dosavadní limit pro nejvyšší školné 3290 liber za rok se totiž zvýší od roku 2012 až na 9000 liber (asi 260.000 korun). Analytici se obávají, že současné protesty jsou pouze předehrou k rozsáhlým sociálním nepokojům. Ty mohou vypuknout kvůli rozsáhlým rozpočtovým škrtům, které příští rok povedou ke ztrátě statisíců míst ve veřejné správě.

elis23 ( 12. prosince 2010 16:51 )

Přesně tak. Spousta z nich stejně vyplňuje svůj čas studia především flámováním, pártičkami, chlastáním...

derek ( 10. prosince 2010 20:41 )

dřív tak by jim usekli hlavičky. Když někomu zvednou náklady o 300% ,co čekají a ještě pří Charlesově aroganci.

husqarnowicz ( 10. prosince 2010 18:12 )

Ať přijedou k nám,u nás by se mohli vyřádit do sytosti. A mohli by to vzít hned od samého nejvyššího a nejchytřejšího, a dalších adeptů je plná vláda.

wyatt ( 10. prosince 2010 12:42 )

existují stipendia atd., takže ten, kdo se CHCE učit, se učit bude. A movití ať platěj, povětšinou sice získaj titul jenom pro titul... Vždyť je to stejný i tady. Každá druhá "modelka" má Bc ze soukromý školy..a je jí na nic.

cliffender ( 10. prosince 2010 12:38 )

bara, vždyť o to jde, ať movití platí, čím déle, tím více a ti méně movití, ať využijí svých schopností a prospěchových či sociálních bonusů, rychle vystudují a ty pak rychle vrátí do systému. Jak BBC zabírala ty nejbojovnější studenty v předních řadách, moc původních Britů tam nebylo.

Zobrazit celou diskusi