Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američtí diplomaté: Wikileaks nás zničí!

Autor: ČTK, ap - 
5. prosince 2010
19:31

Pokud byli dosud američtí diplomaté zvyklý na ždímání informací či přemlouvání za zavřenými dveřmi, tak si nyní musí dát pohov. Viníkem je samozřejmě únik tajných depeší, které zveřejnil server Wikileaks. "Někteří lidé s námi teď vůbec nechtějí mluvit," postěžovali si, že jim únik depeší znemožňuje dělat svou práci.

Současní i bývalí američtí diplomaté říkají, že únik informací, které zveřejnil server Wikileaks má zmrazující dopad na americkou diplomacii. Více než 251.000 depeší z amerických velvyslanectví odhaluje všechno možné - od názoru USA na ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který prý hraje Robina Batmanovi Vladimiru Putinovi, až po vyjádření jistého činitele, který nazval Venezuelu a Kubu osou zla.

Nechtějí se s námi bavit

¨"V krátké době budeme takřka bez práce," prohlásil diplomat, který si nepřál být jmenován. "Je to opravdu, opravdu špatné. Nepřeháním. Upřímně řečeno, nikdo s námi nechce mluvit," dodal s tím, že opětné získání důvěry může trvat až pět let.

"Někteří lidé s námi mluvit musejí, zejména ve vládách, ale... už se nás ptají na to, jestli o tom budeme psát... A lidé mimo vládu s námi nechtějí hovořit vůbec," postěžoval si diplomat agentuře Reuters.

Chtějí hlavu zakladatele Wikileaks

Všichni představitelé státu jsou pak chováním serveru znechuceni. Podle nich ohrozili národní bezpečnost. "Skutečnost je taková, že mrzké porušení důvěry, jímž je pro nás odhalování přes Wikileaks napáchalo obrovské škody naší schopnosti vykonávat diplomatické úkoly," varoval náměstek ministryně zahraničí Burns.

Zakladatel serveru Julian Assange se mezitím ukrývá na neznámém místě. Pátrá po něm Interpol. Je totiž obviněn ze znásilnění, kterého se měl dopustit ve Švédsku. Sám Assange považuje obvinění za práci amerických tajných služeb.

Situace není tak horká

Někteří z diplomatů však obavy svých kolegů mírní. "Je to dočasný problém a za dva tři roky, možná dříve, budeme dělat znovu svou práci způsobem, jakým jsme byli zvyklí. Čas zhojí všechny rány," uvedl diplomat působící na Blízkém východě.

Právě z této části světa přitom pochází zřejmě nejcitlivější doposud zveřejněná informace. Saúdskoarabský král měl několikrát žádat Spojené státy, aby zaútočily na Irán a proti jeho vůdci prezidentu Ahmadinežádovi. Doslova prý řekl "usekněte hlavu tomu hadovi".

ptolemaios ( 7. prosince 2010 21:56 )

bohužel dnešní rozervaný svět svádí k povýšenému chování ,které nezná hranice. Věřím dost Obamovi,že kdby mohl, tak bude vyžadovat od svých diplomatů seriosní chování V KAŽDÉ SITUACI - tj nejen když jsou na očích veřejnosti. Je škoda, že nabubřelost -POZOR - nové generace Američanů ty meze nerespektuje a toí i na té nejvyšší mezinárodní úrovni. Jistě ,nejsou všichni stejní, dokonce i v armadě USA ,- která měla a má průšvihy v Iráku- se najdou slušní velitelé ,asi drtivá většina , jenže USA JSOU POD SVĚTOVOU LUPOU POZORNOSTI. Světová velmoc si nemůže dělat cokoliv se jí zamane, ale naopak svět od ní čeká rozumná a slušná rozhodnutí a kroky, které vedou svět k míru , ne stálé válce. Snad to tam lidé i vláda pochopí a změní své činy k dobru. DOUFEJME!

smrk ( 6. prosince 2010 09:03 )

Já si myslím, že je nezničí nějaký Wikileaks, ale jejich vlastní arogantní chování vůči zbytku světa - hajzlové nabubřelí.

Zobrazit celou diskusi