Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

2 mrtví, 50 zraněných: Nouzové přistání bez motorů!

Autor: ČTK, ap - 
4. prosince 2010
18:27

Dva mrtvé a nejméně 50 zraněných si vyžádalo nouzové přistání letounu Tu-154 se 155 osobami na palubě. Letounu krátce po startu vysadil jeden z motorů a při nouzovém přistání na letišti u Moskvy pak zkolabovaly i zbývající dva.

Dva mrtvé a nejméně padesát zraněných si vyžádalo tvrdé přistání ruského letounu Tupolev. Letadlo muselo nouzově přistát poté, co mu službu vypověděl, jeden z motorů. Při samotném přistání pak zkolabovaly i zbývající dva. Informaci přineslo ruské ministerstvo pro mimořádné situaci.

Přistání bez fungujících motorů

Stroj společnosti Dagestan Airlines podle tiskových agentur vzlétl z moskevského letiště Vnukovo směrem na Kavkaz. Krátce po startu mu ale vypověděl službu jeden motor a piloti raději zamířili na záložní letiště v Domodědovu u Moskvy. Během přibližovacího manévru postupně vysadily i zbývající dva motory.

Cestující se tak museli připravit na hodně tvrdé přistání. Podle očitých svědků stroj po tvrdém dosednutí sjel z přistávací dráhy, narazil do oplocení a byl vážně poškozen. K letadlu se pak okamžitě začaly sjíždět hasičské vozy a sanitky.

Většina raněných utrpěla pohmožděniny a psychický otřes. Na místě jim pomáhali psychologové. Vážně zraněné podle moskevského rozhlasu sanitky převezly do nemocnic, přepravu však komplikovalo sněžení a zácpy na silnicích.

Zastaralý letoun

Není to přitom první havárie tohoto typu stroje. Letoun typu Tu-154 figuroval letos v dubnu i v havárii u Smolensku, při které zahynul polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí na palubě vládního letadla.

Hlavní ruský přepravce Aeroflot již tyto stroje vyřadil ze své flotily, nicméně "tůčka" zůstávají nejčastějším typem u menších leteckých společností v Rusku i v dalších postsovětských státech. Kvůli nadměrnému hluku svých motorů však už nesmějí létat do Evropské unie.

egal ( 5. prosince 2010 10:53 )

nechtějí vyřadit ty srá če dobrovolně, tak je vyřadí sama technická vyspělost, já bych s tím neletěl ani přes rybník a to měli i jeden tenhle hujábl i v letce MV ČR zřejmě cíleně, aby se zbavili těch ku rev nahoře

spoon ( 4. prosince 2010 21:03 )

to je banda ožralejch debilů v týhle redakci.....

Zobrazit celou diskusi