Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Američané: Putin věděl o vraždě agenta Litviněnka!

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel na konci roku 2006. Ze své smrti obvinil Vladimíra Putina. Dle depeší z WikiLeaks si to samé mysleli i američtí diplomaté.
 (Autor: Koláž Blesk, profimedia.cz, ČTK)
Autor: ČTK, Kjaj - 
2. prosince 2010
15:55

Wikileaks odhalují další šokující okolnosti ze zákulisí světové politiky. V hlavní roli opět "Batman" Vladimír Putin. Dle amerických diplomatů měl totiž ještě v pozici prezidenta vědět o úkladné vraždě bývalého agenta Alexandra Litviněnka. Ten byl otráven radioaktivní látkou.

Vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí Daniel Fried se v prosinci 2006 setkal s poradcem bývalého francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka Maurice Gourdaultem-Montagnem. Tehdy označil za nepravděpodobnou variantu, že by Kreml v čele s Putinem o celém spiknutí nevěděl. Putin se totiž "hodně věnoval detailům". Informaci přinesl britský list the Guardian, který byl mezi vybranými světovými médii, který jako první přinesl informace z WikiLeaks.

Litviněnko zemřel pár týdnů před tím v listopadu 2006 v Londýně na otravu izotopem polonia. Před smrtí obvinil z otravy právě tehdejšího ruského prezidenta Putina. Aféra poškodila vztahy mezi Británií a Ruskem a tyto nové informace mohou přiložit několik polen pod kotel. Londýn požadoval v rámci vyšetřování vydání ruského agenta - a nynějšího poslance parlamentu - Andreje Lugového, ale Moskva to odmítá. Vše nahrává tomu, že aféra Litviněnko měla být zametena pod koberec!

Vyřizování účtů? Nejsou důkazy

"Gourdault-Montagne nahlas přemýšlel, kdo mohl dát rozkaz k vraždě a spekuloval, že šlo asi o vyřizování účtů mezi ruskými bezpečnostními službami a ne o přímý zásah Kremlu," uvádí depeše, podle níž ale Fried s tímto názorem nesouhlasil.

"Připomněl, že Putin věnuje pozornost detailům, a zpochybnil, že by bylo možné, aby nějaké složky bezpečnostních služeb mohly operovat - a už vůbec ne v Británii - bez Putinova vědomí... uvedl, že Rusové jsou stále sebevědomější, skoro arogantní," píše se v telegramu.

Pro jakékoliv teorie ovšem nejsou žádné důkazy. Špatná pověst však očividně ruské vedení předchází, proto měla většina rozumných pozorovatelů sklon čekat od ruského státu to nejhorší.

ninka64 ( 27. ledna 2015 19:26 )

A ty si myslíš ,že v USA je to jinak???

mujboze ( 2. prosince 2010 22:04 )

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,732352,00.html ...a kdo si přece jen o korupci a mafii v Rusku přečte, co od samých rusů k wikileaks proniklo a propašovalo, ten si řekne - zlatý Brežněvovo čitelný rusko

husqarnowicz ( 2. prosince 2010 19:33 )

Je mi líto politiků a státníků (které jinak moc nemusím),že se s tímhle exhibicionistou s hadím ksichtem a s myšlením fízla z KGB musí vůbec bavit.

anka ( 2. prosince 2010 17:17 )

no...ja siu myslim, ze Putina uz ani ocernit nejde..

marais ( 2. prosince 2010 16:55 )

Putinovi je nějaký LITVINĚNKO u zadku, důkazy žádné nejsou,spíše šlo o prachy . Smutné, JAK RUŠTÍ OLIGARCHOVé poškozují Rusko a prachy vyvážejí do ciziny a podporují pak anglické fotbalové kluby jak abrahamovič, hajzlíci .

Zobrazit celou diskusi