Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další provokoce! Severní Korea znovu odstřeluje jižního souseda

Po úterním útoku byla část jihokorejského ostrova v plamenech.
Po úterním útoku byla část jihokorejského ostrova v plamenech.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
26. listopadu 2010
10:02

Severní Korea znovu provokuje! V pátek zřejmě znovu střílela na jihokorejský ostrov Jonpchjong. Střely ale údajně skončily v moři. Soul totiž tvrdí, že na jejich území žádné granáty nedopadly.

Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany agentuře AFP řekl, že Severní Korea pravděpodobně provedla cvičnou dělostřeleckou palbu ve Žlutém moři.

Podle jihokorejské televize se těch několik obyvatel ostrova, kteří zde po úterním ostřelování ještě zůstali, uchýlilo do krytů. Jihokorejská armáda se spolu s americkými jednotkami chystá v neděli zahájit rozsáhlé vojenské cvičení. Severní Korea dnes prohlásila, že Korejský poloostrov se kvůli tomu ocitá "na pokraji války".

Severokorejské a jihokorejské jednotky se v úterý vzájemně ostřelovaly dělostřeleckými granáty. Pchjongjang zaútočil na ostrov poblíž hranice mezi oběma státy, na kterém žije asi 1600 obyvatel a kde je rozmístěno 1000 jihokorejských vojáků. Jihokorejské jednotky palbu opětovaly a není jasné, zda způsobily materiální škody nebo někoho zabily. Na jihokorejské straně si incident vyžádal čtyři mrtvé a asi 20 zraněných.

Po tomto incidentu byla přerušena potravinová pomoc, kterou Soul poskytuje Pchjongjangu. Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v Severní Koreji Marzuki Darusman dnes v Soulu prohlásil, že severokorejský režim nesmí být izolován, a vyzval k pokračování této pomoci. Darusmanovi nebyl vstup do Severní Koreje povolen.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi