Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

KLDR zaútočila na Jižní Koreu! Je to jen provokace?

Sevrní Korea zaútočila na zalidněný jihokorejský odtrov Yeonpyeong.
Sevrní Korea zaútočila na zalidněný jihokorejský odtrov Yeonpyeong.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
23. listopadu 2010
08:49

Severokorejské dělostřelectvo ostřelovalo jihokorejský ostrov a zranilo tam čtyři vojáky. Jihokorejské dělostřelectvo palbu opětovalo. Vzhledem k vyostřené situaci Soul uvedl svou armádu do stavu nejvyšší pohotovosti.

Dělostřelecké granáty zasáhly podle televize YTN jihokorejský ostrov Jon-pchjong ležící západně od Korejského poloostrova, kde je mimo jiné rozmístěna vojenská posádka, a to v pohraniční oblasti, o kterou oba korejské státy vedou dlouholetý spor. Během bombardování bylo poškozeno také několik budov. Několik střel také dopadlo do moře.

"Severokorejská dělostřelecká jednotka rozpoutala provokační střelbu ve 14:34 (6:34 SEČ) a jihokorejské oddíly na palbu okamžitě odpověděly," sdělil mluvčí jihokorejského ministerstva obrany.


Šokování Jihokorejci nevěří vlastním očím. Šokování Jihokorejci nevěří vlastním očím. | ČTK
Podle televize YTN armádní velení nařídilo vojenskému letectvu, aby nad ostrovem podniklo kontrolní lety. Podle místního obyvatele citovaného YTN dopadlo na ostrov asi 50 granátů.

"Nejméně deset domů začalo hořet. Dali nám pomocí tlampačů příkaz, abychom své domy opustili," dodal muž. Podle televizních záběrů stoupal nad ostrovem černý dým.

Incident se stal v době, kdy zmocněnec amerického prezidenta pro Severní Koreu Stephen Bosworth odletěl do Číny ke konzultacím o severokorejském jaderném programu.

KLDR ve svém jaderném komplexu v Jongbjonu instalovala 2000 centrifug na obohacování uranu a ty jsou už v provozu. Podle Bosworthe jde o nejnovější ze série provokací za posledních 20 let.

divenka ( 24. listopadu 2010 14:56 )

tak to vůbec nemá cenu , když už nemají ani Bóbiku

divenka ( 23. listopadu 2010 18:42 )

jestli tam je nějaké nerostné bohatství, nebo je to strategicky výhodná poloha, tak se do toho vloží USA, případně Rusko, nebo třeba i Čína a bude to hodně ldouhý boj. Nejlepší kdyby tam měly jen bambus a rýži o to by nikdo z nich nebojoval.

Zobrazit celou diskusi