Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Maďarsko bude danit zlaté padáky 98 procenty!

Rozhodnutí maďarského parlamentu zdrtí hlavně lidi na manažerském postu. Jejich odstupné se totiž bude danit 98 procenty.
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, jaj - 
17. listopadu 2010
15:45

Manažerům a vrcholným představitelům veřejné správy maďartský parlament pořádně přistřihl křídla. Jejich štědré odstupné se bude danit celými 98 procenty a to dokonce zpětně až do roku 2005! Nejdříve ale tamější poslanci změnili pravomoci ústavního soudu, který jejich změnu zákona nemůže nyní zpochybnit.

Daň se bude týkat manažerů a vrcholných představitelů veřejné správy, kteří dostali odstupné vyšší než dva miliony forintů (177.000 korun). Platit ji budou i obyčejní zaměstnanci, jejichž odstupné dosáhlo výše nejméně 3,5 milionu forintů (310.000 korun).

V Česku je odstupné, stejně jako mzda, zdaněno patnáctiprocentní sazbou. Z odstupného se ovšem neplatí sociální a zdravotní pojištění.

Zpětné zdanění prosazovala maďarská vládní strana Fidesz, která má v parlamentu dvoutřetinovou většinu. Podpořili ji také poslanci krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Zpětné zdanění odstupného už maďarský parlament schválil v minulosti. Původní zákon ale zrušil v říjnu ústavní soud právě s poukazem na retroaktivitu.

Nejdřív upravili pravomoci ústavního soudu pak zákon o zdanění

Před schválením daně z odstupného maďarští poslanci podpořili i zákon, který změnil pravomoci ústavního soudu. Nová úprava soudu umožňuje posuzovat a vetovat příslušné právní akty týkající se daní nebo rozpočtu pouze v případě, že budou v rozporu s právem na život a lidskou důstojnost, s právem na ochranu osobních dat a na svobodu názoru a náboženského vyznání.

Proti zpětnému zdanění odstupného i proti omezení pravomocí ústavního soudu protestovali představitelé opozičních socialistů a hnutí Je možná jiná politika (LMP). Šéf LMP András Schiffer označil zásah do kompetence soudu za "varovný výstřel", kterým Fidesz chce ukázat ústavním institucím, "jak se jim povede, pokud budou vládě bránit v prosazování její politiky".

husqarnowicz ( 17. listopadu 2010 17:57 )

Kalousku,vezmi si z Maďarů příklad. A hejbni sebou aspoň tak rychle,jako když jsi prosazoval v legislativní nouzi škubání neprivilegovaných lidí! Pak se klidně třeba vožer!

Lucio1 ( 17. listopadu 2010 17:13 )

jednoduché a účinné.,jenže tady schválí zpětné zdanění stavebního spoření za pár hodin,ale tohle bude na léta.,to se jim nehodí do krámu..Celkem víme jak je to např. s omezením výhod pánů poslanců.,po letech si omezí ježdění tramvají.,většina ani neví co to tramvaj je.

torro ( 17. listopadu 2010 16:35 )

toto by meli zavest U NAS V CESKU a hned

Zobrazit celou diskusi