Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obří Airbus musel nouzově přistát v Singapuru

Airbusu přestal fungovat jeden ze čtyř motorů
Airbusu přestal fungovat jeden ze čtyř motorů  (Autor: EPA)
Autor: jos, ČTK - 
4. listopadu 2010
08:01

Letoun Airbus A380, o jehož možném zřícení v Indonésii se spekulovalo, nouzově přistál v Singapuru. Na jeho palubě bylo 459 lidí a nikomu z nich se nic nestalo.

Uzavřela se tak série matoucích informací, které dnes ráno přicházely ze zpravodajských zdrojů. V jedné chvíli podle zprávy agentury Reuters zřícení stroje potvrdila i sama letecká společnost Qantas. Ta krátce po incidentu oznámila, že do jeho vyšetření ruší všechny lety velkokapacitních strojů A380.

Informace o možném leteckém neštěstí se objevily poté, co obyvatelé západní Indonésie oznámili, že po přeletu dopravního letadla slyšeli silnou explozi a na ostrově Batam objevili "velké kusy červenobíle pomalovaných" trosek. "Ještě je sbíráme," řekl indonéské rozhlasové stanici Elfhinta policejní důstojník Eryana z Batamu. "Vypadá to jako Qantas, protože je to bíle a červeně pomalované," dodal.

Mluvčí letecké společnosti Qantas Emma Kearnsová, kterou cituje agentura AP, upřesnila, že letadlu krátce po startu v Singapuru přestal fungovat jeden ze čtyř motorů. Stroj podle ní může bezpečně letět i se třemi motory, ale raději se vrátil a nouzově přistál v Singapuru poté, co vypustil palivo. Airbus A380 letěl z Londýna do Sydney s mezipřistáním v Singapuru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi