Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Perverzní monstrum Fritzl: Ani dnes nezná lítost

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: fik, INT, jos - 
2. listopadu 2010
08:55

Prosklená klec o osmi metrech čtverečních. Návštěvní místnost v nejlépe střeženém rakouském vězení Stein. Přichází Josef Fritzl (75). Svou vlastní dceru držel 24 let ve sklepě, znásilnil ji asi 3000krát, zplodil s ní sedm dětí, z nichž jedno zemřelo. Lítost však necítí. Ve vězení, v němž je už 18 měsíců, ho navštívil německý deník Bild. A Monstrum z Amstettenu tak poprvé promluvilo s médii.

"Josef Fritzl, pozdrav pánbůh! Ale já se přece nemusím představovat,“ usmívá se muž přezdívaný Monstrum z Amstettenu. „Znají mě na celém světě.“ Fritzl mluví pevným hlasem, ne tiše a zlomeně jako při procesu před rokem a půl, kdy byl odsouzen na doživotí za vraždu, znásilňování, zotročování, incest, omezování osobní svobody a těžký útisk.

Na sobě má džíny a flanelovou košili. Šedobílé vlasy sčesané dozadu mu spadají na záda. „Nesnáším holiče ještě víc než zubaře,“ říká. Když se ho zeptáte, zda lituje svých odporných zločinů, Fritzlův úsměv se vytratí. „O tom nechci mluvit.“

Při zmínce o jeho dceři Elisabeth (43), kterou připoutal řetězem k posteli a pravidelně znásilňoval v podzemní kobce, se mu na okamžik křečovitě sevřou ruce. Pak začne blábolit něco o lásce. O své manželce Rosemary (71), se kterou jsou svoji 55 let, mluví, jako by se nechumelilo. „Napsal jsem jí osm dopisů. Nikdy jsem nedostal odpověď. Ale já vím, že mě stále miluje,“ je si jistý Frizl, který snubní prsten už nenosí.

„Bojím se, aby mi ho někdo neukradl.“ V noci na svou ženu často myslí. „Sním o tom, že odsud vyjdu živý. Rád bych se postaral o svou ženu, protože mi vždy byla věrná.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi