Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vysvobozený horník se zhroutil: Návaly úzkosti a sedativa

Autor: šim, INT - 
24. října 2010
18:22

Všech 33 horníků, kteří byli po 69 dnech zachráněni z chilského dolu na měď a zlato, bylo těsně po vytažení v relativně dobré zdravotní kondici. Necelé dva týdny po vysvobození se však začínají objevovat první obtíže. Edison Peňa (34) musel být kvůli atakům úzkosti hospitalizován.

Edison Peňa se během závalu doslova proslavil svým běžeckým tréninkem v podzemních chodbách a poslechem a zpěvem songů Elvise Presleyho. Peňa byl třináctým zachráněným horníkem a hned krátce po osvobození dostal od zástupců Muzea Elvise Presleyho zájezd do Elvisova domu v americkém městě Memphis.

Dobrá nálada, kterou Peňa šířil v podzemí během více než dvouměsíčního nedobrovolného zajetí v zavaleném dole, ho na povrchu opustila. V pátek byl hospitalizován v chilské nemocnici. Když měl totiž v úterý promluvit o pobytu v podzemí na jedné z mnoha party, která byla na počest horníků uspořádána, zhroutil se. Dostal nával úzkosti a musel k němu být zavolán lékař. „Bylo nutné ho stabilizovat. Byla mu proto podána sedativa, aby se uklidnil,“ popsal stav horníka lékař Jorge Diaz, který se o horníky stará, pro deník La Tercera.

Peňa byl prvním horníkem, který musel být hospitalizován. Všech ostatních 32 mužů je v pořádku. Poté, co všichni absolvovali 48hodinové pozorování po vytažení ze závalu, jim byla doporučena pouze domácí rehabilitace a odpočinek.
Jak se ale nyní ukazuje, zdravotní potíže by mohly hrozit i dalším horníkům. Nejméně pět z nich se znovunabyté svobody nemůže nabažit, obrážejí jeden večírek za druhým a na nich nezřízeně holdují alkoholu.

gogo ( 24. října 2010 20:54 )

Rád bych viděl autora článku na jeho místě....

Zobrazit celou diskusi