Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Horník už má na vzkaz autorská práva!

Kopie slavné věty rozdal chilský prezident Sebastian Piňera (na snímku) i britské královně nebo ministerskému předsedovi
Kopie slavné věty rozdal chilský prezident Sebastian Piňera (na snímku) i britské královně nebo ministerskému předsedovi  (Autor: ČTK)
Autor: INT, vk, Kšim - 
23. října 2010
21:22

Dlouhou dobu nikdo nevěděl, zda je 33 horníků, kteří zůstali zavaleni v chilském dole, v pořádku. Jejich blízcí pomalu ztráceli naději… Jenže! Sedmnáct dní po závalu poslal jeden z mužů, horník José Ojeda, z hlubin vzkaz. Jen pár dnů po osvobození už si na něj José zaregistroval copyright.

Na dnes už slavném lísku bylo červeným písmem napsáno: „Jsme v pořádku v úkrytu, je nás tu 33.“ Tato zpráva pak obletěla svět a nejenom v Chile rozpoutala vlnu euforie.

Od tohoto dne začala obrovská akce na záchranu mužů, která skončila minulý týden jejich vysvobozením. A autorská práva na větu, jež stála na počátku, už horníkovi zaregistroval chilský spisovatel Pablo Huneeus.

Důvod? Jednoduchá věta se stala ze dne na den slavná a při záchraně horníků zářila z vlajek i triček všude kolem. „Tato věta je uměním, nikdo by nemohl zvolit lepší slova,“ řekl Huneeus, který prozradil, že ho zaregistrování autorských práv napadlo, když prezident Piňera po světě rozdával kopie zprávy nebo kamení z dolu San José.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi