Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rumuni omylem schválili snížení DPH! Zemi hrozí bankrot

Rumunsko se bouří, vláda šetří, kde může. Teď se jí povedl ale kuriózní kousek. Omylem snížila DPH!
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jaj, gamk - 
20. října 2010
14:49

Toto není vtip, rumunští poslanci opravdu schválili snížení daně úplným omylem! Někteří si údajně mysleli, že schvalují nepřijetí zákona. Snížení DPH může mít pro Rumunsko katastrofické účinky, výrazně totiž sníží příijmy státu, který se topí v dluzích.

Ve čtvrtek prošel rumunským Parlamentem zákon, který by běžně lidé chválili až do nebes. Sníží se DPH u potravin z 24 na pouhých 5 procent! Avšak zemi hrozí bankrot a mezinárodní měnový fond jí poskytl nemalý úvěr v hodnotě 490 mld. korun, na který teď nemá peníze.

Podle vládních úředníků však nový zákon vládnoucí koalice nepodporuje a někteří zákonodárci pro něj hlasovali omylem. Vláda se tak pokusí ještě zákon zrušit nebo udělat vše pro to, aby nevstoupil v platnost.

Průšvih může vyřešit prezident nebo dodatečná oprava zákona

"Není pravděpodobné, že toto opatření sníží ceny potravin, ale poškodí příjmy. Jasně bude mít dopad na dohodu s MMF," uvedl hlavní ekonom ING Bank Nicolaie Alexandru-Chidesciuc. Aby zákon vstoupil v platnost, musí ho ještě podepsat prezident Traian Basescu, ten tak snad pro dobro země neudělá a pošle ho zpátky do parlamentu. Nebo vláda vydá dodatečný předpis, kterým snížení daně opraví.

Rumunsko v současnosti zažívá krušné období. Vláda letos snížila mzdy státním zaměstnancům o čtvrtinu a zvýšila DPH na 24 procent z 19 procent. Tyto kroky mají snížit rozpočtový deficit ze současných 6,8 procenta hrubého domácího produktu. Zaměstnanci se proti změnám bouří a protestují.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

soica.flatulescu ( 21. října 2010 07:29 )

Nevím,z čeho usuzujete,že v Rumunsku mají kulový. Mají na rozdíl od ČR aspoň moře a teplo,a taky vlastní ropu. Historický vývoj však nebyl pro ně tak příznivý jako pro jiné státy a národy. Nevím,jak by dopadli Češi,kdyby jim pár set let vládli Turci místo Rakušanů. A kdyby jim Sověti sebrali čtvrtinu území - Moldova a Izmailovská oblast Ukrajiny. To zanechá následky nejen v ekonomice. Co se týče bezpečnosti - kriminalitu zde páchá z velké většiny ona oblíbená diskriminovaná menšina,stejně jako v mnoha dalších zemích,ČR nevyjímaje. Do Rumunska se jezdí jako do každé jiné země,nejen na pobřeží,ale i do odlehlých oblastí, např. Maramures,Muntii Apuseni,Fagaras,Dunaj.delta a.j.

soica.flatulescu ( 21. října 2010 07:08 )

Co kdákáš ty,pablbe? Na víc nemáš?

soica.flatulescu ( 21. října 2010 07:05 )

Tomu kamioňákovi se to mohlo stát kdekoli na světě,i u nás. BTW,ti,co ho zmydlili k smrti, byli Rumuni jen podle občanky,jinak patřili k oné oblíbené menšině,co utíká do Kanady a Anglie

egal ( 20. října 2010 23:52 )

soica.flatulescu, metelecu blescu !!! Chudák českej kamioňák tam parkoval a ti tvoji krajani ho zmydlili, až chcíp, mor na vás, nechápu, jak to černokněžnictví mohli vzít do éjůůů, na vás platil akorát ten Nicolaééé a shnilé Dacijééé, fu ck!!!

mouse ( 20. října 2010 23:45 )

co ty tu kdákáš ty rumune???

Zobrazit celou diskusi