Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Autobus vjel pod vlak: Nejméně 43 obětí!

Nehoda na Ukrajině
Nehoda na Ukrajině  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jaj, josK - 
12. října 2010
21:29

AKTUALIZOVÁNO: Linkový autobus s cestujícími vjel v úterý na jihovýchodě Ukrajiny pod vlak, který ho totálně zdemoloval. Podle posledních zpráv zemřelo 43 lidí. Osm lidí navíc utrpělo vážná zranění a stav některých z nich je kritický. Řidič autobusu nerespektoval světelnou signalizaci!

K nehodě došlo u města Ordžonikidze na jihovýchodě Ukrajiny na trati Nikopol - Mangan. Ukrajinská policie oznámila, že autobus vjel na koleje navzdory výstražnému znamení na železničním přejezdu. Viditelnost v obou směrech je 700 metrů. Na místě zemřelo 38 lidí, další pět pak v nemocnici. Osm lidí utrpělo navíc vážná zranění a stav některých z nich je kritický. Počet obětí tak ještě může stoupat.

Nehoda na Ukrajině Nehoda na Ukrajině | ČTK
Ukrajinský server ua.korrespondent uvedl, že k nehodě došlo na nechráněném železničním úseku, který v tu chvíli byl uzavřen pro dopravu, protože docházelo ke stěhování železniční soupravy, která slouží pro účely místní továrny.

Výstražné znamení na přejezdu prý fungovalo

Podle prvních zpráv z místa nehody fungovalo výstražné znamení bez závad. Řidič autobusu ho ale nerespektoval. Ukrajinské úřady už vydaly důrazné varování, aby řidiči respektovali světelné signalizace na vlakových přejezdech.

Nejedná se totiž o první havárii tohoto typu. I dosud nejhorší silniční tragédie měla podobný scénář - řidič autobusu přehlédl varovnou signalizaci a vjel na koleje, kde do vozidla vrazil vlak. Při nehodě před šesti lety zemřelo 15 lidí a dalších 25 se zranilo.

Pozůstalí obdrží odškodné

Ukrajinská vláda ihned po nehodě uctila pozůstalé minutou ticha a premiér Mikola Azarov nařídil, aby každé rodině obětí bylo vyplaceno odškodné sto tisíc hřiven (220 000 Kč).

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyhlásil na středu státní smutek za obětí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 12. října 2010 19:59 )

Právě jsem to slyšela ve zprávách. Řidič před přejezdem nejdřív zastavil a posléze se opět, i přes fungující výstražné znamení a křik zděšených cestujících opět rozjel. Na přejezdu se zasek, měl problémy s řazením a pak došlo ke srážce... Proč na ten přejezd tak nepochopitelně vjel se můžeme jen domýšlet, to už se asi nikdy nedozvíme. A proč k tumu píše Blesk takovou nelogickou a nepodstatnou omáčku? Inu je to prostě Blesk.

limak007 ( 12. října 2010 15:40 )

"... k nehodě došlo na nechráněném železničním úseku, který v tu chvíli byl uzavřen pro dopravu, protože docházelo ke stěhování železniční soupravy, která slouží pro účely místní továrny."

gogo ( 12. října 2010 12:48 )

I u nás se něco podobného stalo. Tuším, že to bylo v roce 1969 a i počet obětí byl přibližně také takový.... Bylo to na přejezdu v Pískové Lhotě u Mladé Boleslavi...

Zobrazit celou diskusi