Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Baltském moři v noci explodoval trajekt, těžce se zranili tři lidé

9. října 2010
16:15

Při požáru litevského trajektu v Baltském moři se v noci z pátku na sobotu těžce zranili tři cestující. Dalších devatenáct osob, mezi nimiž jsou i děti, se nadýchalo kouře. Požár způsobila exploze, jejíž příčina je zatím neznámá. Všech 236 lidí, kteří na trajektu cestovali, už bylo z paluby evakuováno.

Tři těžce zraněné cestující přepravil dánský a německý vrtulník do nemocnic, ostatní byli na záchranných člunech evakuováni na loď Deutschland, která je dovezla do přístavu v Kielu, kam dorazili dnes kolem šesté hodiny ranní.

"Lidé jsou velmi vyčerpaní. Mají za sebou velmi těžké hodiny," řekl Uwe Marxen z místní policie. Většina cestujících pocházela z baltských států a Ruska. Ti, kteří se nadýchali kouře, byli ošetřeni kielskými lékaři. Na místo pro jistotu dorazili i psychologové.

Na pomoc přijely další lodě

Litevský trajekt Lisco Gloria směřoval z německého Kielu do litevské Klajpedy, když asi jedenáct kilometrů severně od ostrova Fehmarn začal hořet. K místu přijelo šest dalších lodí, aby pomohly evakuovat cestující a posádku dvě stě metrů dlouhého plavidla.

"Lidé měli štěstí, protože se vše stalo na frekventované námořní cestě, takže ostatní lodě je mohly rychle přijet zachránit," uvedla Ulrike Windhoevelová z německého centra námořní pohotovosti.

S požárem se stále bojuje

Plameny se podle dostupných informací stále ještě nepodařilo uhasit. Bojují s nimi hasičské lodě, jejichž cílem je ochladit trajekt natolik, aby se nerozlomil, a tím zabránit úniku 170 tun pohonných látek do moře. Dánsko do oblasti ale raději vyslalo plavidlo, které je speciálně upravené pro likvidaci ropných skvrn.

O příčině exploze a požáru se zatím pouze spekuluje. "Kolují dohady, že se požár rozšířil z paluby pro auta. Nevíme ale nic definitivního," sdělil Gert Jakobsen ze společnosti, která loď provozuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi