Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Katastrofa v Maďarsku: Jedy zaplavily už několik vesnic!

Autor: ČTK, pf, Khto - 
6. října 2010
05:00

Maďarsko zasáhla největší ekologická katastrofa v dějinách. Přívalové deště způsobily, že se v pondělí v noci u města Ajka protrhla nádrž hliníkárny. A obří vlna chemických jedů po sobě zanechala ničivé stopy.

Miliony kubíků bahna, které se smísily s toxickým kalem, pohřbily nejméně 4 lidi, z toho dvě malé děti. Šest osob utrpělo vážná poranění a asi 90 dalších už bylo hospitalizováno s chemickými popáleninami.

Zranění se projeví až za několik dní

Toxický kal rudé barvy, jenž se dostal do vody, obsahuje těžké kovy, které desítkám lidí způsobily chemické popáleniny. A podle odborníků se může i zdánlivě povrchové zranění později změnit v hluboké zasažení tkáně. Chemikálie navíc mohou poranit oči, ohrožují také dýchací cesty a trávicí ústrojí. Poslední oběť, sedmiměsíční dívka Angyal, kterou strhl proud kalu, byla nalezena až v úterý ráno. Země už vyhlásila nejvyšší stav ohrožení. Život na 40 kilometrech čtverečních se převrátil totálně naruby. V nejvíce postižených vesnicích, Kolontár a Devecser, jsou přerušené dodávky elektřiny, pitné vody a plynu.

Hliníkárna firmy MAL, dřívější obchodní partner maďarského expremiéra Gyurcsányho, už začala s opravou protržené hráze. V úterý tudy však stále vytékalo množství jedovatého kalu. Katastrofa ohrožuje tisíce obyvatel. Toxické látky zničily místní faunu a pronikly do řeky Marcal. Odtud se mohou dostat i do Ráby a dále do Dunaje. Záchranáři na několika místech do řeky Marcal vylili kyselou tekutinu, která má zásaditý kal zneutralizovat. Na pomoc nasadila armáda také helikoptéry, které rozprašují neutralizační činidla. Na zastavení stále tekoucího kalu bylo použity tuny sádrovce. Lehce radioaktivní kal musí být vytěžen a neutralizován, jinak ekologická katastrofa dolehne na celý region.

egal ( 7. října 2010 09:14 )

anasyj, nevím zda muž či žena, ale pokud je to i tvé občanské jméno, tak potěš, já debil, ty asi vylízanej mongol s maďarskou krví, fu ck!

anasyi ( 6. října 2010 17:25 )

egal debile

egal ( 6. října 2010 11:20 )

to bude zase levná konina u řezníka

Zobrazit celou diskusi